Κατάπληκτοι προσπαθούσαμε να κατανοήσουμε τον σκοπό αυτού του οικοδομήματος σε ένα τόσο δυσπρόσιτο σημείο, αλλά εκείνο που μας είχε εντυπωσιάσει περισσότερο ήταν η τεχνική πλευρά της κατασκευής.
Η οροφή που αργότερα μάθαμε ότι είναι κατασκευασμένη με το λεγόμενο ΕΚΦΟΡΙΚΟ σύστημα είναι πραγματικά κάτι το αξιοθαύμαστο.
Απαιτείται για την κατασκευή τέτοιου είδους οροφής, πολύ προσεκτικός υπολογισμός του βάρους και της τοποθέτησης των πλακών που την αποτελούν, έτσι ώστε το οικοδόμημα να στέκεται γερά και χωρίς τον κίνδυνο να συμπαρασύρει πέφτοντας η οροφή και την υπόλοιπη κατασκευή .
Ψάχνοντας στοιχεία για την χρονολόγηση της κατασκευής αυτό που τελικά καταλάβαμε είναι ότι δεν υπάρχει ακριβής χρονολόγηση.
Κάποιοι μιλούν ακόμη και 6000 χρόνια π.χ.
Άλλοι για λιγότερο, (1500πχ.), αλλά κανείς δεν είναι σίγουρος.
Πάντως οι άγνωστοι τεχνίτες που έφτιαξαν αυτά τα οικοδομήματα έπραξαν πραγματικό άθλο μιας και στέκουν εκεί εκατομμύρια ημέρες!!
Μετά υπάρχει το ζήτημα της χρήσης του κτίσματος δηλαδή ποιο σκοπό εξυπηρετούσε γιατί είχε κατασκευαστεί Και εδώ απλά υπάρχουν διάφορες εικασίες , ναός , τάφος , ένα είδος αναμεταδότη με καπνό (φρυκτωρία) για να στέλνουν οπτικά σήματα σε αλλά σημεία που είχαν οπτική επαφή κ.λ.π.
Αλλά και εδώ υπάρχουν αμφιβολίες για ποιον πραγματικά σκοπό εξυπηρετούσαν αυτές οι κατασκευές.
Και λέω κατασκευές γιατί το Δρακόσπιτο στην Οχη είναι απλά ένα από τα 25 περίπου που υπάρχουν συνολικά στην Νότια Εύβοια.
Αυτό είναι όμως το εντυπωσιακότερο και παλαιότερο σύμφωνα και με τις μελέτες του καθηγητή Μουτσοπουλου που πρώτος ασχολήθηκε συστηματικά με τις ανασκαφές του μεγάλου Δρακόσπιτου της Οχης, αλλά και όλων των υπολοίπων αργότερα.
Υπάρχει ακόμα όμως ένα ¨σκοτεινό¨ σημείο, ένα μεγαλο ερωτηματικό αν θέλετε, ποιοι ήταν αυτοί που έφτιαξαν αυτά τα μεγαλιθικά μνημεία ;
Λέγεται ότι ίσως ήταν οι Δρύοπες χωρίς όμως να είναι απόλυτα σίγουρο ότι πρόκειται για αυτούς, απλά είναι γνωστό ότι ζούσαν σε αυτήν την περιοχή .
Εκείνο που είναι πάλι περίεργο είναι ότι δεν έχουμε τέτοιας τεχνοτροπίας κατασκευές σε άλλο μέρος της Ελλάδας ούτε καν στο βόρειο μέρος του νησιού.
Υπάρχει βέβαια στην Αττική στον Υμηττό συγκεκριμένα, το παράξενο Δρακόσπιτο που έχει σχήμα σχεδόν πυραμίδας και που το παρουσιάζω σε επόμενη σελίδα, καθώς και στο βιβλίο μου ΑΔΗΛΗ ΕΛΛΑΔΑ που κυκλοφορεί.
Κάτι που μας έκανε άσχημη εντύπωση, ήταν όταν είδαμε ότι τα περισσότερα Δρακόσπιτα, σήμερα, χρησιμοποιούνται ως στάνες!! γεμάτα με ακαθαρσίες και έντονη δυσοσμία.
Αν βρίσκονταν αυτές οι κατασκευές σε άλλη χώρα μπορείτε να φανταστείτε πως θα τις είχαν;
Η μήπως νομίζουν κάποιοι ότι στην Μ.Βρετανία το Στόουνχεντζ έχει μεγαλύτερη αξία και το προσέχουν περισσότερο;
Όχι δεν έχει μεγαλύτερη αξία απλά εκει εκτιμούν περισσότερο την πολιτιστική τους κληρονομιά…
Καιρός να το κάνουμε και εμείς…
Με την σειρά που φαίνονται (ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΠΑΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΓΙΑΤΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ)
(Φωτογραφίες του γεωλόγου Δημήτρη Καραγκιόζη)
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΠΕΤΡΙΝΗ ΠΥΛΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΣΤΥΡΩΝ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΙΧΗ
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΛΑΞΕΜΕΝΗ ΚΟΛΩΝΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ
ΣΤΟΝ ΓΥΡΩ ΧΩΡΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΤΟΙΜΟΙ ΠΕΤΡΙΝΟΙ ΛΑΞΕΜΕΝΟΙ ΟΓΚΟΛΙΘΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΗΓΑΝ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥΣ
ΤΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΚΑΙ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ ΔΡΑΚΟΣΠΙΤΑ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΙΣΩΣ ΝΑ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΔΥΝΑΣΤΕΙΑΚΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΟΜΩΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ ΧΑΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΒΑΘΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ