|
|
|
Η τελευταία συνέντευξη του Αλμπερτ Αϊνστάιν < Μεγάλος μου δάσκαλος υπήρξε ο αξέχαστος Έλληνας >.
Κύριοι ζητήσατε να σας απαντήσω σε χιλιάδες δυο πράγματα, κανείς όμως δεν θέλησε να ρωτήσει ποιος ο δάσκαλος μου, ποιος μου έδειξε και μου άνοιξε τον δρόμο προς την ανώτερη μαθηματική επιστήμη και έρευνα. Και για να μη σας κουράσω, σας λέω απλά, χωρίς λεπτομέρειες, ότι μεγάλος μου δάσκαλος υπήρξε ο αξεπέραστος Έλληνας Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής, στον οποίο εγώ προσωπικά, αλλά και η μαθηματική επιστήμη, η φυσική, η σοφία του αιώνα μας, χρωστάμε τα πάντα.
Τάδε έφη Αλμπερτ Αϊνστάιν στην τελευταία του συνέντευξη τύπου, το 1955, για τον Έλληνα μελετητή.
Ο μεγάλος απόδημος Έλληνας των επιστημών έτρεφε εκτίμηση στον περίφημο Αϊνστάιν και είχε στενή συνεργασία μαζί του. Όλες σχεδόν οι εργασίες του, θεμελιώδης και μεγάλης έμπνευσης, τον ανέδειξαν ως έναν από τους λίγους στην παγκόσμια επιστήμη, το έργο του, άλλωστε, εκπροσωπεί το νέο μαθηματικό πνεύμα της προηγούμενης εκατονταετίας, η οποία χαρακτηρίζεται από την επάνοδο στην κλασική εντέλεια των αρχαίων Ελλήνων μαθηματικών.
Εργασίες στον λογισμό των μεταβολών, τη θεωρία των πραγματικών συναρτήσεων, τη θεωρία των μιγάδων συναρτήσεων, τις διαφορικές εξισώσεις με μερικές παραγώγους, τη θεωρία των συνόλων και τη διαφορική γεωμετρία, αλλά και άλλες εργασίες στη φυσική που αφορούν τη θερμοδυναμική, τη γεωμετρική οπτική, την ειδική σχετικότητα και τη μηχανή, αλλά ακόμα και αρχαιολογικές μελέτες που αναφέρονται σε κατασκευές της αρχαίας Ελλάδας και της αρχαίας Αιγύπτου σε ναούς, πυραμίδες άφησε παρακαταθήκη ο Καραθεοδωρης.
Ο άνθρωπος με τη μετριοφροσύνη, την πραότητα, το χιούμορ, που αρμόζουν στα μεγάλα πνεύματα, ο γλυκομίλητος, πατριώτης και λάτρης της Μεγάλης Ελλάδας, γεννήθηκε το 1873 στο Βερολίνο, όπου ο πατέρας του ήταν πρεσβευτής της Τουρκίας.
Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής μιλούσε εφτά ξένες γλώσσες, δίδαξε σε μεγάλα πανεπιστήμια της Γερμανίας και θεμελίωσε την ελληνική κοινότητα στη χώρα. Η ιδεολογία που πρέσβευε είναι διαχρονική και επίκαιρη, συνεργασία μεταξύ των πολιτισμών και ειρηνική συμβίωση λαών και πολιτισμών στα Βαλκάνια.
Πέθανε στις 2 Φεβρουαρίου του 1950, στο Μόναχο. Ο θρήνος των επιστημόνων ανά τον κόσμο και ειδικότερα στην Ελλάδα και τη Γερμανία, που αφιέρωσε ένα μεγάλο κομμάτι τις ζωής του κράτησε χρονιά.
Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά, το 1994, εκδόθηκε προς τιμήν του ένα ελληνικό γραμματόσημο στο οποίο μάλιστα αναγράφεται λανθασμένα μία εξίσωση. Στην Κομοτηνή στήθηκε ο ανδριάντας του και κοσμεί την κεντρική πλατεία της πόλης, μόνο που οι τουρίστες αναρωτιούνται περί τίνος πρόκειται! Πουθενά δεν αναγράφεται ότι υπήρξε δάσκαλος του Αϊνστάιν. Και στη μαρμάρινη επιγραφή «Χαίρε θρακικής γης υπέροχων βλάστημα» χρειάζεται ορθογραφική διόρθωση, το ωμέγα να αντικατασταθεί με όμικρον για να γίνει πραγματικά υπέροχο!
Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΑΪΝΣΤΑΪΝ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΜΕΝΤΟΡΑ ΤΟΥ Κ. ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ
Βερολίνο Κυριακή
Αγαπητέ συνάδελφε,
Βρήκα τον ορισμό σας υπέροχο, τώρα καταλαβαίνω τα πάντα. Στην αρχή, τα μικρά ορθογραφικά λάθη στη δεύτερη σελίδα μου προκάλεσαν κάποιες δυσκολίες, τώρα πάντως κατάλαβα τα πάντα.
Πρέπει να δημοσιεύσετε τη θεωρία σε αυτήν τη νέα εκδοχή στα (χρονικά της φυσικής ), καθώς έως και σήμερα οι φυσικοί δεν γνωρίζουν τίποτα σχετικά με αυτό το θέμα, όπως συνέβαινε και με εμένα άλλωστε.
Με το γράμμα μου αυτό, πιθανόν σας έδωσα την εντύπωση ενός βερολινέζου που μόλις ανακάλυψε το Γκρούνεβαλντ και εντυπωσιάστηκε όταν έμαθε πως υπήρχαν άνθρωποι που ζούσαν ήδη εκεί.
Εάν δεν σας πειράζει, θα ήθελα να μου παρουσιάζατε τους αυθεντικούς τύπους μετατροπών. Εάν το κάνετε αυτό, θα σας είμαι ευγνώμων και πιστός ακροατής. Εάν όμως καταφέρετε να μου απαντήσετε στην ερώτηση σχετικά με την τροχιά του χρόνου, θα μείνω άφωνος.
Το να βρεις την κρυμμένη αλήθεια απαιτεί μεγάλο κόπο.
Τους καλύτερους χαιρετισμούς,
Αλμπερτ Αϊνστάιν
Οι επιστολές αυτές εκφράζουν τον θαυμασμό και το «δέσιμο» αυτών των ιδιοφυών ανθρώπων, που είχαν τη μεγαλοψυχία να θεωρούν ο ένας τον άλλον δάσκαλο του και να χαράξουν μαζί καθοριστικούς επιστημονικούς δρόμους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης ζήτησε από την πρεσβεία του Ισραήλ να παραδοθούν στα χέρια της κυβέρνησης αντίγραφα επιστολών, οι οποίες μέχρι τώρα βρίσκονταν στο Μουσείο Αϊνστάιν, στο Ισραήλ. Οι σκέψεις του υφυπουργού είναι να εκτεθούν αυτά τα γράμματα, καθώς και άλλα ευρήματα που βρίσκονται στην Ευρώπη και τηγ Αμερική, στο υπό σύσταση μουσείο στη γενέτειρα του Καραθεοδωρή, Κομοτηνή.
Ο Ισραηλινός πρέσβης Ραμ Αβιράμ παρέδωσε τις γραπτές ανταλλαγές επιστημονικών απόψεων και φιλοφρονήσεων μεταξύ Αϊνστάιν και Καραθεοδωρή και το έργο ξεκινάει.
Σε λίγο καιρό, θα δούμε ιδίοις όμμασιν, στο μουσείο που θα φέρει το όνομα του, ένα σημαντικό κομμάτι του βίου και της πολιτείας της σπουδαίας αυτής ελληνικής μορφής.
ΠΗΓΗ