Η κατάσταση στην αγορά εργασίας είναι πλέον τόσο άσχημη, που έχει ξεπεράσει τις όποιες πιέσεις της Τρόικας για εφαρμογή των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων: υπό την πίεση της ανεργίας, οι εργαζόμενοι δέχονται μονομερώς, είτε με ατομικές συμφωνίες, δυσμενείς μεταβολές στους όρους εργασίας τους, χωρίς καμία ουσιαστική δυνατότητα διαπραγμάτευσης.
Η φράση του πρωθυπουργού «θα αγωνιστώ ώστε να υπάρχει ένας εργαζόμενος σε κάθε οικογένεια» που αναμενόμενα προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, υποκρύπτει ότι στο υπουργείο Εργασίας ξαναγράφουν εργασιακό και ασφαλιστικό, ενώ προχωρούν και σε ανασχεδιασμό των προγραμμάτων ανεργίας.
Έτσι, στο σχέδιο νόμου για την κοινωνική επιχειρηματικότητα που ετοιμάζει ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης θα υπάρξει διάταξη βάσει της οποίας ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις θα μπορούν να υπογράφουν, σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 20 εργαζόμενους, που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων, ενώσεις προσώπων.
Και βέβαια, εντός του "καυτού" διμήνου που ήδη έχει ξεκινήσει, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα πρέπει να καταθέσει και νέο ασφαλιστικό σχέδιο νόμου, το οποίο αφενός θα μειώνει τις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις, ακόμη και έως 40%, αφετέρου θα καθιερώνει ένα νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης, βάσει του οποίου οι σημερινοί ασφαλισμένοι θα λαμβάνουν συντάξεις βάσει των εισφορών που έχουν καταβάλλει (σύστημα πλασματικά καθορισμένων εισφορών).
Εντός των ημερών αναμένεται και η νέα λίστα με τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως όσο περισσότερο καθυστερεί η νέα λίστα, τόσο μεγαλώνουν οι πιθανότητες αυτή να είναι δραστικά περιορισμένη, αφήνοντας έξω περισσότερους από 200.000 ήδη εργαζόμενους.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Πηγή: