Ζυγίζει 6 τόνους, είναι εκτός ελέγχου και πρόκειται να επιστρέψει στην Γη σε λιγότερο από ένα μήνα. Η NASA έχει ήδη βγάλει σχετικές ανακοινώσεις ότι υπάρχουν πιθανότητες 1 στις 3.200 ότι κάποιος από τους εκτός λειτουργίας δορυφόρους να χτυπήσει κάποιον καθώς αυτός θα «βυθίζεται» πίσω στην Γη.
Ο λόγος για τον Ερευνητικό Δορυφόρο Ανώτερης Ατμόσφαιρας (UARS), ο οποίος εκτοξεύτηκε το 1991 από το διαστημικό λεωφορείο Discovery με αποστολή να μελετήσει την ατμόσφαιρα – μετρώντας π.χ. τις χημικές ουσίες που καταστρέφουν το όζον- στο πλαίσιο των προσπαθειών να γίνει κατανοητή, μεταξύ άλλων, η επίδραση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στην κλιματική αλλαγή.
Η αποστολή του ολοκληρώθηκε το 2005, όταν η NASA έκρινε ότι οι εργασίες που εκτελεί ο UARS μπορούν πλέον να εκτελεστούν αποτελεσματικότερα από άλλους, πιο προηγμένους δορυφόρους.
Η αποστολή του ολοκληρώθηκε το 2005, όταν η NASA έκρινε ότι οι εργασίες που εκτελεί ο UARS μπορούν πλέον να εκτελεστούν αποτελεσματικότερα από άλλους, πιο προηγμένους δορυφόρους.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο διαστημικό σκουπίδι της NASA που αναμένεται να πλήξει τη Γη τα τελευταία 30 χρόνια. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, θα διασπαστεί σε περίπου 100 κομμάτια, η λάμψη των οποίων θα είναι ορατή ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ένα στα τέσσερα θραύσματα, το μεγαλύτερο από τα οποία θα έχει βάρος περίπου 135 κιλά – κατά τη NASA πάντα- θα καταλήξουν στη Γη, σε μια έκταση χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.
«Υπάρχουν τόσες εναλλαγές στην ηλιακή δραστηριότητα, οι οποίες επηρεάζουν την ατμόσφαιρα και την έλξη πάνω στο δορυφόρο», λέει ο επικεφαλής της ομάδας της NASA που καταπιάνεται με τα διαστημικά απορρίμματα, Νίκολας Τζόνσον.
Ο ίδιος είναι καθησυχαστικός ως προς το ενδεχόμενο να πληγεί κατοικημένη περιοχή. Το πιθανότερο, εκτιμά, είναι τα θραύσματα να καταλήξουν στον ωκεανό. «Άλλωστε εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια, τέτοια αντικείμενα επιστρέφουν από το Διάστημα σε διάφορα μέρη της Γης, χωρίς ποτέ κανείς να χτυπήσει και χωρίς να προκληθούν μεγάλες ζημιές σε περιουσιακά στοιχεία», λέει ο καθηγητής.
Ο Ερευνητικός Δορυφόρος της Ανώτερης Ατμόσφαιρας έμεινε από καύσιμα το 2005 και τώρα θα ενδέχεται να πέσει σε οποιαδήποτε από τις 6 ηπείρους. Αν και παρακολουθείται από το Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων στη Στρατιωτική Αεροπορίας στη Καλιφόρνια, η NASA παραδέχθηκε ότι δεν γνωρίζει ούτε το πού, αλλά ούτε το πότε θα πέσει, ωστόσο υπολογίζει ότι θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα στα τέλη του μηνός με αρχές Οκτωβρίου.
Η διαστημική υπηρεσία δήλωσε πως η περιοχή συντριβής θα είναι οπουδήποτε μεταξύ των 57 μοιρών βόρειο γεωγραφικό πλάτος και 57 μοίρες νότιου γεωγραφικού πλάτους, ενώ τα απομεινάρια θα μπορούσαν να διασκορπιστούν σε μία ακτίνα 800 χιλιομέτρων. Πιο κατανοητά θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι πιθανό να προσγειωθεί από τη Σκωτία μέχρι κάπου στη Χιλή. Εκπρόσωπος τύπου της NASA επεσήμανε όμως, ότι μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί ποτέ κάποιο ατύχημα που να ‘χει προκληθεί από πτώση διαστημικών σταθμών.
Ο συγκεκριμένος είναι κατά πολύ μικρότερος από τον 135 τόνων ρώσικο δορυφόρο Mir που είχε πέσει στην στη Γη το 2001 ή τον 100 τόνων Skylab που είχε καταπέσει το 1979. Το μεγαλύτερο τμήμα του δορυφόρου αυτού θα εξαϋλωθεί κατά την διάρκεια επανεισόδου στην ατμόσφαιρα, όμως περίπου μισός τόνος μετάλλου θα εξακολουθήσει την καθοδική του πορεία προς την επιφάνεια.
nasa satellite by Stefanelonikitelo
http://www.katohika.gr/2011/09/blog-post_6774.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+katohika+%28%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%87%CE%B7%CE%BA%CE%AC+%CE%BD%CE%AD%CE%B1%29