Φαντασθείτε μια περιοχή που θα κατοικείται μόνο απο αρχαιοελληνιστές .
Μια περιοχή όπου θα ομιλείται η Αρχαία Ελληνική και θα φοριέται η Αρχαία Ελληνική Ενδυμασία .
Μια περιοχή όπου η γή θα καλλιεργείται μόνο με φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους .
Όπου θα υπάρχει το πρώτο Πανεπιστήμιο Εναλλακτικής Ιατρικής .
Όπου θα υπάρχουν θεραπευτήρια Εναλλακτικής Ιατρικής και θα έρχονται ασθενείς που απέτυχε η συμβατική Ιατρική να τους ανακουφίσει .
Όπου θα συρρέουν απο όλο τον κόσμο θαυμαστές του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού και φοιτητές που σπουδάζουν την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία .
Όπου θα υπάρχει συνεδριακό κέντρο.Αυτή η περιοχή θα είναι για τους αρχαιοελληνιστές ό,τι είναι η Μέκκα για τους μουσουλμάνους , το Αγιο Όρος για τους ορθόδοξους και το Βατικανό για τους καθολικούς.
Στην περιοχή αυτή θα μπορούσαν ( σε πρώτη φάση ) να εγκατασταθούν όσοι απο εμάς είναι άνεργοι . Θα είχαν εισοδήματα απο τον πολιτιστικό , ιατρικό και συνεδριακό τουρισμό .
Επιπλέον εισοδήματα απο βιοκαλλιέργειες και πώληση αλατιού ( μιλάμε για παραθαλάσσια περιοχή ) .
Άλλα εισοδήματα απο ανακύκλωση υλικών .
Θα μπορούσαν να εγκατασταθούν καλλιτέχνες και ειδικοί τεχνίτες ( πχ δεν υπάρχει κανείς τεχνίτης ακόμη που να κατασκευάζει και να πουλά καλής ποιότητας αρχαίες ελληνικές πανοπλίες ) .
Μετά τους ανέργους θα ακολουθούσαν και όσοι απο εμάς έχουμε ( προς το παρόν ! ) εργασία αλλά έχουμε αγανακτήσει απο την ζωή στην πόλη .
Θα θέλατε μια τέτοια περιοχή ;
Η ιδέα για ένα τέτοιο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΩΡΙΟ έχει ήδη κατατεθεί απο το 2004 στην http://laloslal.t35.com/biocall.html .
Έχουν εντοπισθεί οι κατάλληλες περιοχές και έχουν σταλεί ενημερωτικά τευχίδια στους Δήμους που διαθέτουν αυτές τις περιοχές .
Το καλοκαίρι του 2011 είναι μια καλή εποχή για να επισκεφθούμε τους δημάρχους ( όσους ανταποκριθούν στο κάλεσμα ) και να συζητήσουμε το θέμα της παραχώρησης γής .
Όσοι απο εσάς ενδιαφέρονται να είναι μέσα στην αντιπροσωπεία , επικοινωνείστε μαζί μου .
Στο συνημμένο αρχείο μπορείτε να δείτε το κείμενο που εστάλη στους Δημάρχους και στους Δημοτικούς Συμβούλους
ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Το παρόν πόνημα αναφέρεται στην πιθανότητα ίδρυσης ενός οικολογικού χωριού σε εδάφη του Δήμου σας .
Αυτοί που πρόκειται να εγκατασταθούν στο οικολογικό χωριό αναλαμβάνουν τις παρακάτω δεσμεύσεις :
1) Δεν θα ψεκάζουν με βιομηχανικά φυτοφάρμακα και βιομηχανικά παρασιτοκτόνα .
2) Δεν θα κυνηγούν την άγρια πανίδα και δεν θα θέτουν σε κίνδυνο όσα είδη της τοπικής χλωρίδας έχουν χαρακτηρισθεί "σπάνια" ή "απειλούμενα" .
3) Θα αναβιώσουν την αρχαία ελληνική γλώσσα και ενδυμασία .
4) Δεν θα χρησιμοποιήσουν σαν δομικά υλικά τσιμέντο , άσφαλτο και πλαστικά . Τα μόνα πλαστικά που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι σωλήνες πολυαιθυλενίου ( θαμένες στο έδαφος ) για μεταφορά νερού . Άσφαλτος ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί μόνο για αδιαβροχοποιήσεις και δεν θα είναι ορατή . Εάν παραστεί ανάγκη χρήσης τσιμέντου , αυτό δεν θα είναι ορατό .
5) Δεν θα απορρίπτουν τίποτα στον τοπικό σκουπιδότοπο . Δεν θα απορρίπτουν υγρά λύματα απο αποχετεύσεις . Το χωριό θα έχει τις ίδιες εκροές με ένα φυσικό οικοσύστημα .
6) Δεν θα επιτρέψουν την κυκλοφορία μηχανοκίνητων τροχοφόρων μέσα στο χωριό .
7) Δεν θα απαιτήσουν απο τον Δήμο κατασκευή δρόμων και δικτύων ηλεκτροδότησης , υδροδότησης , τηλεφωνίας και αποχέτευσης .
Τα έσοδα του οικολογικού χωριού θα προέρχονται κυρίως απο :
- Πολιτιστικό τουρισμό .
Οι λάτρεις του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού ( απο όλο τον κόσμο ) θα συναντώνται σ' αυτό το χωριό κάθε χρόνο .
Φοιτητές ( απο όλο τον κόσμο ) που σπουδάζουν την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα θα έρχονται στο χωριό για πρακτική εξάσκηση .
- Οικοτουρισμό
- Συνεδριακό τουρισμό
- Ιατρικό τουρισμό .
Το χωριό θα είναι κέντρο Εναλλακτικής Ιατρικής . Ειδικότητά του θα είναι τα θερμά θαλάσσια λουτρά ( για παθήσεις του μυοσκελετικού ) , τα αλατοσπήλαια ( για θεραπεία του άσθματος ) και οι θεραπείες με έλαια .
- Παραγωγή και εμπορία θαλασσινού αλατιού .
- Ανακύκλωση υλικών
- Βιοκαλλιέργειες ( εάν μας παραχωρηθούν καλλιεργήσιμα εδάφη )
Ένα τέτοιο χωριό μέσα στα όρια του Δήμου σας θα ήταν δώρο εξ' ουρανού :
Α) Θα έφερνε τουριστική κίνηση
Το οικολογικό χωριό που παρουσιάζουμε εδώ είναι κάτι μοναδικό . Φτιαγμένο απο τοπική πέτρα , χωρίς τσιμέντα , πλαστικά , αυτοκίνητα και άσφαλτο . Παράγει πρώτης ποιότητας αγροτικά προϊόντα περιζήτητα σ' αυτούς που ξέρουν .
Δεν υπάρχει , αυτή τη στιγμή , άλλο τέτοιο χωριό παγκοσμίως . Ο Δήμος σας μπορεί να αποκτήσει κάτι για το οποίο δεν υπάρχει υποκατάστατο . Ό, τι είναι το Άγιο Όρος για τους Ορθοδόξους ( και η Μέκκα για τους μουσουλμάνους ) θα είναι και αυτό το χωριό για τους οικολόγους και τους λάτρεις του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού .
Το οικολογικό χωριό δεν θα διαθέτει συμβατικά ξενοδοχεία . Επομένως το κύριο βάρος της φιλοξενίας των τουριστών μετατοπίζεται στις ξενοδοχειακές μονάδες του Δήμου σας .
Β) Θα μείωνε τα σκουπίδια που καταλήγουν στον τοπικό ΧΥΤΑ ( ή χωματερή )
Το χωριό θα ανακυκλώνει τα σκουπίδια που παράγονται στον Δήμο σας . Τα μόνα υλικά που ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ θα περισσεύουν ( και θα πηγαίνουν στον ΧΥΤΑ ) είναι τα μη ανακυκλώσιμα πλαστικά .
Γ) Θα αύξανε τον ΜΟΝΙΜΟ πληθυσμό του Δήμου σας .
Αυτό σημαίνει σχολεία , Κέντρα Υγείας , πυκνότερες συγκοινωνιακές συνδέσεις , καλύτερες τηλεπικοινωνίες , υπηρεσίες ( Ταχυδρομείο , Τράπεζα )
Βλέπουμε πρόσφατα πολλά έντυπα να φιλοξενούν άρθρα για τα μικρά ( και "αναξιοποίητα") νησάκια των Κυκλάδων . Δεν πρέπει να χαίρονται οι Κοινοτάρχες τους ! Είναι προβλέψιμο το τί θα ακολουθήσει :
1) Θα έρθουν μερικές χιλιάδες καλοκαιρινοί επισκέπτες απο την Αθήνα και θα αφήσουν τα σκουπίδια τους .
2) Θα χτιστούν τσιμεντένια και κακόγουστα "RENT-ROOMS" για να τους φιλοξενήσουν .
3) Τον χειμώνα θα έρθει πάλι η γνωστή ερημιά και απομόνωση .
4) Σε λίγα χρόνια (όταν το τσιμέντο και τα σκουπίδια θα πνίξουν το νησί ) θα πάψουν οι τουρίστες να έρχονται διότι τσιμέντο και σκουπίδια βρίσκουν και στην Αθήνα και δεν υπάρχει λόγος να τα ψάχνουν αλλού !
Σήμερα εσείς καλείστε να πάρετε αποφάσεις που θα επηρεάσουν το μέλλον των νησιών σας για πολλά χρόνια . Θέλετε κακόγουστη ανάπτυξη που θα ξεφουσκώσει σε λίγα χρόνια ή θέλετε κάτι αξιόλογο που θα διαρκέσει για πάντα ;
Δεν σας συμφέρει να έρχονται μερικές χιλιάδες φτωχοί τουρίστες κάθε χρόνο . Χιλιάδες τουρίστες σημαίνει και χιλιάδες κιλά σκουπίδια . Σημαίνει και εκατοντάδες τσιμεντένια κτίρια για να τους στεγάσουν . Σημαίνει και εκατοντάδες αμάξια και φασαρία .
Εσείς θέλετε λίγες δεκάδες πλούσιους τουρίστες που θα αφήσουν στο νησί πιό πολλά χρήματα απο όλους μαζί τους φτωχούς τουρίστες .
Θέλετε τα παιδιά σας να ζήσουν σε ένα ήρεμο και σωστό περιβάλλον και όχι σε μια μικρογραφία της Αθήνας .
Θέλετε τα παιδιά σας νά έχουν ένα ήρεμο εξασφαλισμένο μέλλον και όχι να είναι δούλοι των Τραπεζών .
Ίσως θα ρωτήσετε : "Και πώς θα καταφέρετε αυτό που κανείς άλλος δεν κατάφερε ;" .
Δεν πρόκειται για κάποιο τέχνασμα ταχυδακτυλουργού . Είμαστε άτομα πρόθυμα να θυσιάσουμε το αυτοκίνητο , την τηλεόραση , το κλιματιστικό , την πολυτελή κατοικία προκειμένου να κερδίσουμε μια ήρεμη ζωή και ελεύθερο χρόνο . Είμαστε σκορπισμένοι εδώ κι' εκεί ζώντας και καταναλώνοντας ( παρά τη θέλησή μας ) όπως και όλοι οι άλλοι . ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ προσπαθούμε να μαζευτούμε όλοι μαζί ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕΡΟΣ . Αυτή είναι η παγκόσμια πρωτοτυπία και απο εδώ πηγάζει η δύναμη να κάνουμε πράγματα που οι άλλοι απέτυχαν να κάνουν .
Τα κείμενα για το οικολογικό χωριό είναι , όπως θα δείτε , μοιρασμένα σε πολλές ιστοσελίδες . Όλες είναι ενδιαφέρουσες . Ειδικά όμως για εσάς που είστε δήμαρχοι ( ή κοινοτάρχες ) ή μέλη δημοτικών (ή κοινοτικών ) συμβουλίων υπάρχουν κάποιες σελίδες που καλά θα ήταν να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή :
http://sites.google.com/laloslal/plans ( Σχέδια του χωριού , αισθητική ,
τόποι κατάλληλοι για το χωριό )
http://laloslal.t35.com/cliff.html ( Οικολογικό χωριό στον γκρεμό )
http://laloslal.t35.com/transf.html ( Οικολογικά χωριά μεταποίησης )
http://laloslal.t35.com/oikonomika.html (Οικονομικά στοιχεία του χωριού )
http://laloslal.t35.com/therapy.html ( Η Εναλλακτική Ιατρική , πηγή
εσόδων του χωριού )
http://laloslal.t35.com/biocall.html ( αρχική σελίδα του Οικολογικού Χωριού )
ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΠΟΥ ΤΟΛΜΗΣΑΝ :
Παραθέτω τις περιπτώσεις δημάρχων που τόλμησαν να πάρουν μέτρα προς την οικολογική κατεύθυνση και τα αποτελέσματα που είχαν .
# Στην Μονόβρυση Σερρών δεν επεδίωξαν να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι και στράφηκαν προς την ανθοκομία και παραγωγή ριζιδίων κηπευτικών . Η ανεργία στο χωριό είναι μηδενική ( ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 25-4-2010 )
# Ελ Χιέρο ( Κανάρια Νησιά ) . Ο δήμαρχος Χαβιέρ Μοράλες εργάστηκε για μετατροπή του νησιού σε "πράσινο νησί " . Σύντομα όλη η ενέργεια που χρειάζεται θα παράγεται απο αιολικά και υδροηλεκτρικά . Εργοστάσια αφαλάτωσης θα δίνουν νερό στο νησί . Τα 54,3 εκατομμύρια ευρώ που χρειάστηκαν για το έργο χορηγήθηκαν απο την Ε.Ε. , και την Ισπανία . Σύντομα και άλλα Κανάρια νησιά θα ακολουθήσουν τον δρόμο του Ελ Χιέρο .
# Το χωριό Κοιλάδα Αργολίδας έχει πρόγραμμα ανακύκλωσης στηριγμένο σε εθελοντική εργασία παιδιών . Ψυχή της προσπάθειας ο ιερέας Θεμιστοκλής Μπάζος . Με τα έσοδα της ανακύκλωσης έστειλαν 5 τόνους τρόφιμα στους Παλαιστίνιους .
# Στο χωριό Κεφαλάς ( Δήμος Θεραπνών Λακωνίας ) ο Πρόεδρος της Κοινότητας ΜΑΛΤΕΖΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ παρότρυνε τους κατοίκους να στραφούν στην βιολογική γεωργία . Σήμερα το χωριό ευημερεί . Βλέπε την ιστοσελίδα του : http://www.organicvillage.gr/organic_el.html
# Ο Δήμαρχος Τήλου κ. Τάσος Αλιφέρης ήταν απο τους πρωτεργάτες της κίνησης για απαγόρευση του κυνηγιού στην Τήλο . Το κυνήγι τελικά απαγορεύθηκε και το οικοτουριστικό ρεύμα προς το νησί αυξήθηκε .
# Τσούτσας Γιάννης . Πρώην Δήμαρχος Ποταμιάς Ελασσόνας . Χάρη σε δική του ιδέα οι αγρότες εγκατέλειψαν τα κλασσικά καπνά και τώρα φτιάχνουν πούρα με προδιαγραφές Φιντέλ Κάστρο ! ( ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 25-3-2007 )
# Το Νυμφαίο Φλώρινας στράφηκε στον οικοτουρισμό και έγινε διάσημο .
# Τα χωριά γύρω απο τις Πρέσπες πρόβαλαν τα οικολογικά τους θέλγητρα και βγήκαν απο την αφάνεια .
# Τα χωριά γύρω απο την λίμνη Κερκίνη στράφηκαν σε οικοτουριστικές δραστηριότητες .
# Τα χωριά γύρω απο το Βόϊο Κοζάνης παράτησαν την καπνοκαλλιέργεια και στράφηκαν στην παραγωγή ροδελαίου .
# Η Καλλονή Λέσβου καθιερώθηκε σαν τόπος συνάντησης των παρατηρητών πουλιών .
# Στη Δαδιά Έβρου έκαναν οικοξενώνα και το παρατηρητήριο για τους γύπες και ο τουρισμός αυξήθηκε .
# Ο Δήμαρχος Παξών Μπογδάνος Σπύρος απαγόρευσε τις πλαστικές ξαπλώστρες στις παραλίες και όλοι είναι ευχαριστημένοι ( ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 7-9-2008 )
# Ο Δήμαρχος Τυχερού ( Έβρου ) Χρήστος Χατζόπουλος . Στο χωριό του έγιναν : οικοξενώνας ( χωρίς ψευτοχωριάτικες κιτσαρίες ), τεχνητή λίμνη με εκατοντάδες πάπιες , παιδαγωγική φάρμα με ζώα , πισίνα για παιδιά , μικρό θέατρο , γήπεδο τένις , πρότυπο σηροτροφείο (μετάξι ) . ( εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αγνώστου ημερομηνίας ) . Βλέπε http://tychero.evros.gr
# Στην Κάλυμνο οι ψαράδες συμφώνησαν να μην ψαρεύουν απο 15 Απριλίου έως 30 Μαϊου και να χρησιμοποιούν δίχτυα με μεγαλύτερο "μάτι" και μεγαλύτερα αγκίστια ώστε να μην πιάνουν τα μικρά ψάρια . ( ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 28-12-2008 )
# Στην Ανάβρα Μαγνησίας ασχολήθηκαν με τη βιολογική κτηνοτροφία και τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά . Δείτε και την ιστοσελίδα τους : http://www.anavra-goura.gr/ .
# Στην Μάνη ( χωριά Σαϊδώνα , Ρίγκλια και Νιοχώρι ) , 150 βιοκαλλιεργητές ελιάς έκαναν έναν άτυπο συνεταιρισμό και πέτυχαν καλά οικονομικά αποτελέσματα . Εμπνευστής εδώ δεν ήταν κάποιος δήμαρχος αλλά ο Φρίτζ Μπλόυελ απο την Αυστρία που εγκαταστάθηκε στην περιοχή πρίν 30 χρόνια . ( ΟΙΚΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ Φεβρουάριος 2009 )