Το Ιράν, οι Βρετανικές Βάσεις, το Echelon και το παρασκήνιο
Οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο βρίσκονται στην εμβέλεια των πυραύλων του Ιράν και είναι μεταξύ των πρώτων στόχων της Τεχεράνης σε περίπτωση σύρραξηςΜε τους πυραύλους Shahab3 το Ιράν μπορεί να πλήξει στόχους μέχρι και 2000km. Εντός της εμβέλειας τους είναι και οι Βρετανικές Βάσεις στο Ακρωτήρι. Η ανάκληση του Ιρανού Πρέσβη από τη Λευκωσία φανερώνει μια καινούργια διάσταση στο διπλωματικό παρασκήνιο, η οποία σηκώνει το θερμόμετρο στα ύψη και η Κύπρος δεν αποκλείεται να βρεθεί λίαν συντόμως στο μάτι του κυκλώνα.
Αρχικώς, η κίνηση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, να εκδώσει Ιρανό υπήκοο στις ΗΠΑ, στέλλει το μήνυμα στους Δυτικούς εταίρους της, ότι μπορούν να «βασιστούν πάνω της». Καθόλου άσχετη με αυτή την απόφαση δεν είναι και η πρόθεση της Κύπρου για ένταξη στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Με λίγα λόγια η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη δίδει το μήνυμα σε ΕΕ, ΝΑΤΟ, Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ πως η Λευκωσία είναι πλέον αποφασισμένη όχι μόνο να είναι μέλος στη Συμμαχία κατ’ όνομα, αλλά να δρα και να ενεργεί για τα συμφέροντα της.
Δεύτερο. Η κίνηση της Λευκωσίας να εκδώσει Ιρανό υπήκοο στις ΗΠΑ (μια υπόθεση που εκκρεμούσε από την Κυβέρνηση Χριστόφια), στέλλει το μήνυμα, σε Δυτικούς αλλά και προς Ιράν, Συρία, Ρωσία (και άλλους) πως η νέα κυβέρνηση της Κύπρου έχει συνειδητά επιλέξει τους Συμμάχους της. Και αυτοί βρίσκονται στη Δύση και όχι αλλού.
Τρίτο. Οι δηλώσεις Κασουλίδη τις προάλλες ότι η Κύπρος θα λειτουργήσει μόνο ως διαμετακομιστικός σταθμός σε περίπτωση κλιμάκωσης της κατάστασης στη Συρία και πως θα δεχθεί μόνο, και σε προσωρινή βάση, πολίτες από την ΕΕ και άλλες χώρες, με τις οποίες η Λευκωσία έχει υπογράψει σχετικές συμφωνίες, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, αφήνοντας ουσιαστικά εκτός παιχνιδιού τη Μόσχα, δεν είναι άσχετες με τα ανωτέρω (δείτε το σχετικό ρεπορτάζ εδώ: «Εξοργισμένοι οι Ρώσοι με Κασουλίδη).
Το Ιράν εαν αποκτήσει πυρηνικά διαθέτει την τεχνολογία σε πυραύλους με εμβέλεια μέχρι και την κεντρική Ευρώπη Στο στόχαστρο του Ιράν
Η Κύπρος βρίσκεται εδώ και χρόνια στο «στόχαστρο της Τεχεράνης» όχι λόγω της πολιτικής της αλλά λόγω των Βρετανικών Βάσεων. Τώρα τα πράγματα αλλάζουν, αφού πλέον η Λευκωσία βρίσκεται και εμπράκτως συντονισμένη και ευθυγραμμισμένη με τη δυτική πολιτική. Πριν δύο χρόνια περίπου το Ιράν άφησε να διαρρεύσουν στον Τύπο στρατηγικοί στρατιωτικοί στόχοι, «πρώτης προτεραιότητας», στην περίπτωση που υπάρξει στρατιωτική επέμβαση εις βάρος του, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν και οι Βρετανικές Βάσεις στο Ακρωτήρι.
Ο ρόλος των Βάσεων, πυρηνικά και echelon Οι Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου θεωρούνται οι μεγαλύτερες Βάσεις εκτός Ηνωμένου Βασιλείου στον κόσμο. Σήμερα υπολογίζεται πως στις Βάσεις Ακρωτηρίου βρίσκονται περίπου 3000 άντρες (η πλειοψηφία με τις οικογένειες τους) και επιπλέον άλλα 850 – 900 άτομα ως διοικητικό προσωπικό.
Η θέση της Βρετανίας να χαρακτηρίζει τις Βάσεις Κύπρου ως «νευραλγικό σημείο για την ευρύτερη ασφάλεια της περιοχής» δεν είναι καθόλου άσχετη με τη μεγάλη
Οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο είναι οι μεγαλύτερες Στρατιωτικές Βάσεις τηςΒρετανίας στο εξωτερικό.
δυνατότητα ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων στις Βάσεις Ακρωτηρίου.
Παράλληλα οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο βρέθηκαν πολλές φορές στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή διπλωματική και στρατιωτική επικαιρότητα ως προς τη δυνατότητα τους να λειτουργούν ως αποθήκες πυρηνικών όπλων αλλά και ως Βάση Ηλεκτρονικού Πολέμου. Μάλιστα κατά το 2000 η Κύπρος κατονομάστηκε ως ένας από τους 10 σταθμούς, όπου η Βρετανία διατηρεί το σύστημα «Echelon», το οποίο ως γνωστό έχει απίστευτες δυνατότητες ηλεκτρονικών υποκλοπών και παρακολούθησης από ραδιόφωνα μέχρι ηλεκτρονικά ταχυδρομεία (emails), τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και τηλεφωνικά μηνύματα (sms), χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός προσωπικού.
Αναφορικά με τα πυρηνικά όπλα που ενδεχομένως να διατηρούνται στις Βάσεις Ακρωτηρίου, η μόνη επίσημη αντίδραση που υπήρξε μέχρι σήμερα ήταν τον Ιούνιο του 1998 όταν εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας αρνήθηκε να σχολιάσει την ύπαρξη πυρηνικών όπλων στην Κύπρο λέγοντας τότε συγκεκριμένα πως «για λόγους εθνικής ασφαλείας η πολιτική μας είναι να μην αποκαλύπτουμε λεπτομέρειες για το που βρίσκονται βρετανικά όπλα».
Intelligence Service και σενάρια πολέμου
Το Σεπτέμβριο του 2010, η Βρετανική Εφημερίδα «Daily Telegraph», επικαλούμενη και πληροφορίες από τις Μυστικές Υπηρεσίες της Βρετανίας (SIS / MI6 – Secret Intelligence Service) δημοσίευσε τέσσερεις πιθανές εστίες συγκρούσεων, στις οποίες οι Βρετανικές Δυνάμεις θα κληθούν να παρέμβουν.
2016 ΙΡΑΝ
Το σενάριο κρίσης, θέλει το Ιράν να έχει μέχρι τότε ολοκληρώσει το πυρηνικό του πρόγραμμα και να απειλεί τα άλλα αραβικά κράτη να αυξήσουν το επιτρεπόμενο όριο παραγωγής πετρελαίου για το ίδιο. Υπό αυτή την απειλή, η τιμή του πετρελαίου αυξάνεται δραματικά με αποτέλεσμα να απειλείται και πάλι η παγκόσμια οικονομία. Το Συμβούλιο Ασφαλείας εγκρίνει στρατιωτική επιχείρηση κατά των στρατιωτικών εγκαταστάσεων του Ιράν.
2018 Πακιστάν
Εκλέγεται κυβέρνηση μετά από πέντε χρόνια δικτατορίας αλλά οι στρατηγοί αρνούνται να παραδώσουν τους κωδικούς και την πρόσβαση για το πυρηνικό πρόγραμμα. Ο στρατός του Πακιστάν χωρίζεται στα δύο, στους υποστηρικτές της κυβέρνησης και στους υποστηρικτές των στρατηγών, οι οποίοι συνεργάζονται με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Ο ΟΗΕ εγκρίνει την ανάπτυξη στρατιωτικής δύναμης για να επέλθει σταθερότητα.
2022 Βαλτικές χώρες
Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας είναι πλέον πλήρως εκσυγχρονισμένες και ένας σκληροπυρηνικός πρόεδρος έχει στόχο την επέκταση της Ρωσίας, η οποία κινείται απειλητικά προς τις τρεις Βαλτικές χώρες και εξαγγέλλει μεγάλης κλίμακας στρατιωτική άσκηση στα σύνορα με τις τρεις χώρες. Αυτές επικαλούνται το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ και το ΝΑΤΟ αποφασίζει να στείλει στρατιωτική δύναμη στην περιοχή με στόχο να προστατέψει τα τρία μέλη του.
Ουγκάντα 2023
Η Βρετανία αναπτύσσει ιδιαίτερα στενές σχέσεις με την Ουγκάντα για το Χαλκό και το Κοβάλτιο που διαθέτει η χώρα καθώς και για τις μεγάλες συμφωνίες μεταξύ των δύο για παροχή σιταριού λόγω σημαντικών ελλείψεων στην ευρωπαϊκή αγορά. Η επανάσταση στο γειτονικό Κόγκο μεταφέρεται και στην Ουγκάντα με το κλίμα να οξύνεται με προπαγάνδα ότι «η Βρετανία κλέβει τον ορυκτό μας πλούτο και το φαί μας». Οι αντάρτες αρχίζουν να σκοτώνουν αδιακρίτως Βρετανούς πολίτες που βρίσκονται στην Ουγκάντα ενώ η Υπάτη Αρμοστεία περικυκλώνεται. Η Βρετανία αποφασίζει να αναπτύξει στρατιωτική επιχείρηση.
http://parapoliticas.wordpress.com
Πηγή
ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ