Την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός βρισκόταν στο Ισραήλ και συζητούσε την ευθυγράμμιση των στρατηγικών επιδιώξεων, κυρίως οικονομικό τομέα, συμπεριλαμβανομένου ή μάλλον προεξάρχοντος του οικονομικού, ο Ερντογάν έστελνε μήνυμα «αντίστασης», φιλοξενώντας στην Άγκυρα τον Χαλέντ Μεσάαλ, επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της ισλαμιστικής οργάνωσης που ελέγχει τη Γάζα, της Χαμάς.
Του Μιχαήλ Βασιλείου
Η συνάντηση δεν ήταν «εθιμοτυπική», καθώς ξεκίνησε στις 7 το βράδυ και διήρκεσε τρεις ολόκληρες ώρες, διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, ενώ παριστάμενος ήταν ο επικεφαλής της διαβόητης υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Δρ. Χακάν Φιντάν (θα μας απασχολεί όλο και περισσότερος ο συγκεκριμένος), ο υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ένας σύμβουλος του πρωθυπουργού (Σεφέρ Τουρέν) και ο αναπληρωτής υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ,Ιμπραήμ Καλίν.Ο Ερντογάν είχε συναντηθεί με τον Μεσάαλ πριν από τέσσερις περίπου μήνες. Ο συγκεκριμένος αξιωματούχος της Χαμάς που ζει επί πολλά χρόνια εξόριστος και μετά την αποχώρηση από τηΔαμασκό λόγω του ότι δεν στήριξε το χέρι που τον τάιζε (καθεστώς Άσαντ), αφού έπρεπε να στηρίξει αυτό που υπαγόρευε η «μητρική οργάνωση», η Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου, βρέθηκε να ζει πλέον στο Κατάρ που έπαιζε – και παίζει – κάποιον ρόλο στη Γάζα, ενώ στο ζήτημα της Συρίας είναι επίσης ευθυγραμμισμένος με όσους επιθυμούν την κατάρρευση του Άσαντ.
Η αλλαγή – διαδοχή του καθεστώτος στο Εμιράτο του Κατάρ και το γεγονός ότι βρίσκεται μακριά από την περιοχή ειδικού ενδιαφέροντος, φέρεται να έχει οδηγήσει τον Μεσάαλ στην απόφαση νέας μετεγκατάστασης πιο κοντά στη Γάζα. Πληροφορίες αναφέρουν, ότι το ενδεχόμενο επιλογής της Τουρκίας είναι πολύ ισχυρό, ενώ, προφανώς, θα εξασφαλίσει πρώτα πλουσιοπάροχο «πακέτο» οικονομικών απολαβών. Ίσως και να μην έχει άλλη επιλογή βέβαια, αφού δεν είναι πολλές πλέον οι χώρες που θα ήθελαν να τον φιλοξενήσουν (sic) ακόμα και στον αραβικό κόσμο.
Αυτό που οι Τούρκοι δεν έχουν υπολογίσει καλά στην πρεμούρα τους να κλιμακώσουν στις σχέσεις τους με το Ισραήλ, επειδή δεν υποχωρεί στα νεοθωμανικά τους «καπρίτσια», είναι ότι όπου κι αν βρέθηκε ο συγκεκριμένος, αργότερα ή γρηγορότερα επήλθαν μεγάλες ανατροπές… Κι αν νομίζουν ότι «τιμωρούν» με τέτοιες ενέργειες Ισραηλινούς και Έλληνες, ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση τα γνωστά που αφορούν τη Φατμέ και το Γενί Τζαμί, πολιτισμικώς πιο συναφές με την Τουρκία από αυτό που αφορά… τη φοράδα και το αλώνι, ή τη βάρκα που έγειρε λόγω συγκεκριμένης ατυχίας.
Για το πόσα καταλαβαίνει ή φαίνεται εκ των πράξεών της να αντιλαμβάνεται η ελληνική πλευρά από τις εξελίξεις, θα αποτελέσουν το αντικείμενο ξεχωριστής παρέμβασης – ανάρτησης…
defence-point.gr
ΠΗΓΗ : ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ