Άνοιξε Ρουμάνικο Προξενείο στην Κορυτσά - Ποιοι οι στόχοι του για τους Ελληνόβλαχους της περιοχής


Άνοιξε Ρουμάνικο Προξενείο στην Κορυτσά - Ποιοι οι στόχοι του για τους Ελληνόβλαχους της περιοχήςΣτις 7 Δεκεμβρίου 2013 στην Κορυτσά άνοιξε επίσημα και το Ρουμανικό Προξενείο.
Σε μία τελετή λιτή όπου παρευρέθηκαν ο Ρουμάνος Πρέσβεις Βιορέλ Στορίνα, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών της Κορυτσά, εκπρόσωπος της Μητροπόλεως πάτερ Δημήτριος Βερίγας (ιερέας της Βλάχικης Κοινότητας Κορυτσάς) κ.α.  Οι εγκαταστάσεις της σε κεντρικό δρόμο, σε μια γειτονιά που κατοικείται από πολλούς ελληνόβλαχους και είναι γνωστή για την ελληνικότητα της, απέναντι από την πλατεία Θεμιστοκλή Γερμένη. Η σημαία της κρέμεται παραστατικά γιατί την συμπαθούν οι αλβανοί….; ‘Ισως !!!


Είναι γνωστές οι συνεχείς προσπάθειες της ρουμάνικης προπαγάνδας να πάρει με το μέρος της τους ελληνόβλαχους της Κορυτσάς. Μάλιστα έχει σπουδάσει πάρα πολλούς  νέους και σε καλά Τμήματα με υποτροφίες, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν επιστρέψει. Με την βοήθεια της Ρουμάνικης Πρεσβείας δημιούργησαν και Σύνδεσμο Απόφοιτων και βρίσκονται σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. Δεν έχουν βέβαια κάποια έντονη δημόσια δραστηριότητα αλλά τώρα ήρθε το στήριγμα.
Ο στόχος του Προξενείου, επίσημα «ενίσχυση της φιλίας μεταξύ των λαών», ανεπίσημοι στόχοι:
- Δημιουργία ανύπαρκτης αρουμάνικης  μειονότητας
- Ενίσχυση των φιλορουμάνικων στοιχείων ώστε να εκδηλωθούν (όπως και έγινε κατά την περίοδο της ανεξαρτησίας της αλβανίας0
- Ο διχασμός της ελληνόβλαχης κοινότητας της Κορυτσάς,
- Κάλυψη των κενών που δημιούργησε η διακοπή των συντάξεων στους υπερήλικες ομογενών αλλά και την γενική αδιαφορία που δείχνει η Ελλάδα, όχι μόνο, λόγο της κρίσης,
- Δημιουργία σχολείου με κύριο χαρακτηριστικό το «αρουμάνικο» στοιχείο και την βαθμιαία αποδυνάμωση του Ελληνικού Σχολείου (θέλοντας να προσελκύσει στο σχολείο της τους ελληνόβλαχους που προτιμούν λόγο της συνείδησης τους το  Ελληνικό Σχολείο)  αλλά και δημιουργία φροντιστηρίων στα  χωριά που στην πλειοψηφία τους κατοικούνται από Βλάχους.
- Και πολλά άλλα που τόσα χρόνια προετοίμαζαν και  στηριζόμενοι στις αδυναμίες, τα κοινά σημεία με τους ντόπιου έλληνες και τα κενά που αφήνει η Ελλάδα σ’αυτους, ελπίζουν πως θα τα καταφέρουν. (Πολλές φορές έκαναν ζημιά στην ιστορία).
Εμείς δεν αμφιβάλουμε για την συνείδηση των ελληνόβλαχων της Κορυτσάς, αλλά πάλη επειδή ο άνθρωπος από την φύση του είναι αδύναμος και τόσα χρόνια η ρουμανική προπαγάνδα έχει οργώσει πολύ καλά την περιοχή της Κορυτσάς και τα χωριά της,  θεωρούμε πως θα προσελκύσουν κόσμο όχι μόνο από πεποίθηση αλλά και λόγο των συγκυριών. Αυτό που φοβόμαστε είναι η αμέλεια μας και η έλλειψη φροντίδας και ενδιαφέροντος από την πατρίδας πράγμα που αποδυναμώνει συναισθηματικά τον άνθρωπο και τον κάνει πιο τρωτό στις προκλήσεις ειδικά όταν υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες.
Μετά από αυτό όλοι μας πρέπει να προσέχουμε περισσότερο και να παρακολουθήσουμε με προσοχή τα βήματα αυτών που σκοπεύουν να δημιουργήσουν προβλήματα. Πάντως δεν ήρθαν για το καλό του ελληνισμού στην περιοχή, και η Αλβανική Πολιτεία ξέρει γιατί τους επέτρεψε να κάνουν Προξενείο, όπως και θα επιτρέψει την δημιουργία σκοπιανού προξενείου σε λίγο.  
Θεμιστοκλής Μπ. / www.foniortodoksonkoritsas.com
aftonomi.gr


ΠΗΓΗ : ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ