ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΡΟΛΟΪ τοίχου με ΧΑΡΤΟΝΙ-ΣΚΟΙΝΙ-ΒΟΤΣΑΛΑΑ


πλή, ελάχιστου κόστους και απόλυτα καλοκαιρινού ύφους κατασκευή, που θα διακοσμήσει καλαίσθητα οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού κι αν επιλέξετε για να την τοποθετήσετε. Στην είσοδο, το καθιστικό, την κουζίνα σας ή ένα υπνοδωμάτιο. 
Θα χρειαστείτε:
* χοντρό χαρτόνι ή ένα χαρτόκουτο
* σκοινί - σπάγγο σε φυσικό χρώμα
* ένα ριζόχαρτο ή οποιοδήποτε ανοιχτόχρωμο χαρτί
* έναν απλό μηχανισμό ρολογιού
* 12 βότσαλα
* εφημερίδες
*
λευκή ακρυλική μπογιά
κόλλα χειροτεχνίας και κόλλα
γενικής χρήσης

1. Με την βοήθεια ενός διαβήτη ή οποιουδήποτε στρογγυλού αντικειμένου, που σας εξυπηρετεί το μέγεθός του, σχεδιάστε στο χαρτόνι και κόψτε έναν κύκλο στο μέγεθος που θέλετε να έχει το ρολόϊ και πάντως όχι μικρότερης διαμέτρου από 30-35 εκατοστά, είναι μια κατασκευή που όσο μεγαλύτερη τόσο παραπάνω αναδεικνύεται ο γενικός της σχεδιασμός. 


Kόψτε μικρά κομμάτια - λωρίδες από τις εφημερίδες και με κόλλα χειροτεχνίας αραιωμένη ελαφρά με νερόκολλήστε τα καλύπτοντας ολόκληρη την επιφάνεια του χαρτονιού (και τις δύο όψεις και το πλαϊνό μέρος).
Δημιουργείστε 2-3 τέτοιες στρώσεις από εφημερίδα και αφήστε την κατασκευή να στεγνώσει για μια ολόκληρη την νύχτα. 2. Αφού στεγνώσει εντελώς η κόλλα και η εφημερίδα στερεοποιηθεί - ενσωματωθεί πλήρως πάνω στο χαρτόνι, τρίψτε με ένα πολύ ψιλό γυαλόχαρτο τα σημεία των ενώσεων από τις λωρίδες εφημερίδας αλλά και ολόκληρη την επιφάνεια ώστε να αποκτήσει εντελώς λεία όψη, περάστε και τις δύο όψεις του χαρτονιού με 2 χέρια ακρυλικής λευκής μπογιάς και στις δύο όψεις και αφήστε να στεγνώσει εντελώς. 

3. Κόψτε από το ριζόχαρτο ή όποιο άλλο χαρτί χρησιμοποιήσετε για το κεντρικό πλαίσιο, έναν κύκλο 4-5 εκατοστά πιο μικρό από την διάμετρο του ρολογιού και κολλήστε τον με κόλλα χειροτεχνίας στο κέντρο της κατασκευής. 


Ξεκινώντας από το εξωτερικό μέρος αυτού του κεντρικού κύκλου και προς τα έξω, αρχίστε να κολλάτε με κόλλα χειροτεχνίας το σκοινί, με τρόπο που η κάθε κυκλική του σειρά να εφάπτεται της άλλης και να επικαλύπτει εντελώς την επιφάνεια του ρολογιού.

Όταν ολοκληρώσετε το πλαϊνό πλαίσιο του ρολογιού, περάστε με πινέλο μια στρώση κόλλα χειροτεχνίας πάνω σε ολόκληρη την επιφάνεια με το σκοινί και αφήστε να στεγνώσει

4. Με ένα καρφί ή οποιοδήποτε αιχμηρό αντικείμενο ανοίξτε ακριβώς στο κέντρο του ρολογιού μια τρύπα για να προσαρμόσετε τον μηχανισμό και τους δείκτες, προσέχοντας να είναι τόσο μεγάλη όσο ακριβώς χρειάζεται ανάλογα με το πάχος του μηχανισμού στο συγκεκριμένο σημείο. Είναι προτιμότερο αρχικά η τρύπα να είναι μικρότερη και σταδιακά να την ανοίξετε στην διάμετρο που χρειάζεται, παρά πολύ μεγάλη, αν όμως συμβεί θα την κλείσετε όσο χρειάζεται με χαρτί ή εφημερίδα ώστε η βάση των δεικτών να είναι "σφηνωμένη" σωστά και στέρεα πάνω στο ρολόϊ. 

Με οδηγό του δείκτες του ρολογιού, χωρίστε τον κύκλο σε 12 ίσα μέρη και σημαδέψτε με έναν μαρκαδόρο πάνω στο σκοινί την θέση των αριθμών

Κολλήστε από ένα βοτσαλάκι πάνω σε κάθε σημάδι με μια ισχυρή κόλλα γενικής χρήσης.
Αν ο μηχανισμός που θα χρησιμοποιήσετε δεν έχει ενσωματωμένο κρέμασμα, προσαρμόστε στην πίσω όψη του ρολογιού ένα γαντζάκι από αυτά που χρησιμοποιούμε για το κρέμασμα κάδρων, σε μέγεθος ανάλογο με αυτό του  ρολογιού. 


Είναι μια πραγματικά πολύ όμορφη και απλή κατασκευή, στην οποία φυσικά και ακολουθώντας τις γενικές οδηγίες, μπορείτε να δώσετε πολλές διαφορετικές όψεις, χρησιμοποιώντας άσπρο ή χρωματιστό σκοινί-σπάγγο και διαφοροποιώντας ανάλογα το χρώμα του χαρτιού στο κέντρο, επιλέγοντας μονόχρωμα ή πολύχρωμα βότσαλα, αντικαθιστώντας τα βότσαλα με μικρά κοχύλια ή ό,τι άλλο σας αρέσει ή ακόμη και χρησιμοποιώντας διακοσμητικό χαρτί, ύφασμα ή όποιο άλλο υλικό αντί για σκοινί.  ΠΗΓΗ:  (οι φωτογραφίες με κλικ μεγενθύνονται)
"HOME INSPIRATIONS" - Debora Barker


soulouposeto