KATAΣΚΕΥΕΣ: ΚΑΛΑΘΙ σκουπιδιών σε στυλ ethnic από ΧΑΡΤΟΝΙ


Γ


ια τον χώρο δίπλα στο γραφείο, για παιδικά δωμάτια ή οποιοδήποτε άλλο σημείο θέλετε ένα όμορφο καλάθι σκουπιδιών που να μην "κραυγάζει" πως είναι τέτοιο και εκτός από την χρηστική αξία του να λειτουργεί και διακοσμητικά

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα  κουτί, ανοιχτό στο πάνω μέρος, που θα το συναρμολογήσετε με κομμάτια από χοντρό χαρτόνι και θα επενδύσετε την εξωτερική του επιφάνεια με χαρτί, εφαρμόζοντας την τεχνική του ντεκουπάζ


Φυσικά, εκτός από καλάθι σκουπιδιών, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σαν απλό κουτί αποθήκευσης για ο,τιδήποτε, αρκεί βεβαίως να μην το φορτώσετε με ιδιαίτερο βάρος που το χαρτόνι δεν θα αντέξει. 

Θα χρειαστείτε:

* χοντρό χαρτόνι ή ένα χαρτόκουτο
* χαρτί ντεκουπάζ ή οποιοδήποτε λεπτό χαρτί με έθνικ μοτίβα
* λεπτό καφέ ή λευκό χαρτί περιτυλίγματος
* κόλλα χειροτεχνίας
* προστατευτικό σπρέϋ ή βερνίκι ντεκουπάζ
* κολλητική ταινία


1. Με την βοήθεια ενός διαβήτη ή οποιουδήποτε στρογγυλού αντικειμένου που να σας εξυπηρετεί το μέγεθός του, σχεδιάστε πάνω σε ένα κομμάτι χοντρό χαρτόνι έναν κύκλο με διάμετρο το μέγεθος - φάρδος που θέλετε να έχει το καλάθι

Mε την βοήθεια ενός χάρακα, χωρίστε τον κύκλο σε ίσα κομμάτια π.χ ανά 5-6 εκατοστά, σημαδέψτε με ένα μολύβι και ενώστε με ευθείες γραμμές, έτσι ώστε από κύκλος το σχήμα να μετατραπεί σε ένα συμμετρικό πολύγωνο και κόψτε με κοπίδι ή ψαλίδι την χαρτονένια βάση του καλαθιού. 


2. Σε ένα μεγαλύτερο κομμάτι χαρτόνι σχεδιάστε με την βοήθεια του χάρακα, τόσα παραλληλόγραμμα - λωρίδες όσες οι γωνίες της βάσης, με το ίδιο πλάτος π.χ 5-6 εκατοστά και μήκος 3-4 εκατοστά παραπάνω απ΄όσο ύψος θέλετε να έχει το καλάθι.
Λυγίστε - τσακίστε έντονα το χαρτόνι στα σημεία ανάμεσα στις λωρίδες που σχεδιάσατε και τσακίστε προς τα έξω και τα επιπλέον 3-4 εκατοστά στο πάνω μέρος του χαρτονιού.


Αυτό το ενιαίο τσακισμένο χαρτόνι, θα είναι το γύρω - γύρω του κουτιού - καλαθιού και απομένει απλώς να το κολλήσετε πάνω στην πολυγωνική βάση με κολλητική ταινία.

Αν σας διευκολύνει, αφού γυρίσετε-τσακίσετε προς τα έξω το πλαίσιο στην κορυφή του κουτιού-καλαθιού μπορείτε και να κόψετε με κοπίδι ξεχωρίζοντας τις λωρίδες και στην συνέχεια να τις κολλήσετε και μεταξύ τους με κολλητική ταινία ή απλώς να επιμείνετε έντονα στο τσάκισμα του χαρτονιού, ώστε να δημιουργηθούν οι κόχες που θα κάνουν το όλο σχήμα του καλαθιού πολυγωνικό.

Ο τρόπος που θα προσαρμόσετε το γύρω γύρω μέρος πάνω στην βάση και γενικά θα σταθεροποιήσετε την κατασκευή,  εξαρτάται από τι σας βολεύει περισσότερο και δεν ενδιαφέρει όσα κομμάτια κολλητικής ταινίας κι αν χρησιμοποιήσετε, όσα "μπαλώματα" κι αν δημιουργηθούν προκειμένου να δώσετε στο καλάθι το σωστό σχήμα, αφού στην συνέχεια το χαρτόνι θα καλυφθεί με το χαρτί περιτυλίγματος. 3. Το χρώμα του χαρτιού περιτυλίγματος, αν δηλαδή θα χρησιμοποιήσετε καφέ ή λευκό, είναι θέμα γούστου και ανάλογο και με το χαρτί με τα μοτίβα που έχετε επιλέξει για την τελική διακόσμηση της κατασκευής.

Όποιας απόχρωσης χαρτί κι αν χρησιμοποιήσετε, αυτό θα το κολλήσετε με κόλλα και όχι με κολλητική ταινία, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο μέσα μέρος του καλαθιού, φροντίζοντας κατά το δυνατόν να δημιουργηθεί μια ίσια - λεία επιφάνεια. 


4. Κόψτε με το χέρι μικρά κομμάτια-μοτίβα από το διακοσμητικό χαρτί που έχετε επιλέξει και με την βοήθεια πινέλου και κόλλας ντεκουπάζ ή απλής κόλλας χειροτεχνίας κολλήστε τα σε όποια διάταξη - σχέδιο - σχηματισμό θέλετε, έτσι ώστε να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του κουτιού. 

5. Αφού στεγνώσει εντελώς η κόλλα, περάστε 2-3 χέρια βερνίκι ή προστατευτικό σπρέϋ που θα αδιαβροχοποιήσει την επιφάνεια του χαρτονιού και θα προστατέψει την κατασκευή σας από φθορές

Είναι μια πραγματικά πολύ όμορφη κατασκευή, αν εξαιρέσετε το βερνίκι ή σπρέϋ (που φυσικά είναι υλικά που με μια συσκευασία τους θα φτιάξετε πολλές κατασκευές ντεκουπάζ) το κόστος της είναι  ελάχιστο και πραγματικά εκτός από την χρηστική αξία της, είτε σαν καλάθι σκουπιδιών είτε σαν κουτί,  θα διακοσμήσει καλαίσθητα όποιο σημείο κι αν την τοποθετήσετε.
Και φυσικά αν προτιμάτε μια άλλη "εκδοχή" στην όψη του καλαθιού από το ethnic στυλ, απλώς χρησιμοποιείστε, στο τελικό στάδιο,  όποιου άλλου είδους χαρτί, μοτίβα και αποχρώσεις σας αρέσουν. ΠΗΓΗ:  (οι φωτογραφίες με κλικ μεγενθύνονται)

"HOME INSPIRATIONS" - Debora Barker
soulouposeto