Στο Πελόπιο, κοντά στην Αρχαία Ολυμπία, βρέθηκε βράχος βάρους 143,5 κιλών, στον οποίο είναι χαραγμένη επιγραφή που χρονολογείται από τον 6ο π.Χ. αιώνα και αναφέρει: "Βύβων τ' ετέρει χερί υπέρ κεφαλάς υπερέβαλε το όφοια", που σημαίνει: " Ο αθλητής Βύβων με ανύψωσε με το ένα χέρι πάνω από το κεφάλι του".
Από την επιγραφή αλλά και από το ότι η πέτρα ήταν λαξευμένη ώστε να μπορεί ο αθλητής να την πιάνει με το χέρι (λαβή), συμπεραίνεται ότι ο Βύβων ήταν νικητής σε διαγωνισμό άρσης βαρών.
Κανένας σύγχρονος αθλητής δεν έχει σηκώσει 143,5 κιλά με το ένα χέρι, ούτε καν με αλτήρα, πόσο μάλλον πέτρα, που είναι ασύγκριτα πιο δύσκολο εγχείρημα.
Ο λίθος του Βύβωνα φυλάσσεται στο αρχαιολογικό μουσείο της Ολυμπίας.
Μόνιμη έκθεση του Μουσείου της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας
Μοναδικός στο είδος του είναι ο μεγάλος ακατέργαστος λίθος βάρους 143,5 κιλών, ο οποίος αποτελεί μία από τις ελάχιστες μαρτυρίες, που διασώθηκαν από την αρχαιότητα και μας πληροφορούν για τις επιδόσεις αθλητών. Στην επιφάνειά του διατηρείται εγχάρακτη επιγραφή γραμμένη κατά το βουστροφηδόν σύστημα, που αναφέρει ότι ο Βύβων με το ένα χέρι τον σήκωσε πάνω από το κεφάλι του. Η άρση βαρών δεν ήταν ολυμπιακό άθλημα κατά την αρχαιότητα, ήταν κυρίως άσκηση για τους αθλητές των βαρέων αθλημάτων. Το κατόρθωμα του αθλητή Βύβωνα, όμως, ήταν πρωτοφανές και για το λόγο αυτό το απαθανάτισε η επιγραφή και ο λίθος αφιερώθηκε στο ιερό της Ολυμπίας.
ΠΗΓΕΣ
http://www.tovivlio.gr
http://odysseus.culture.gr
Επιγραφή: | ΒΥΒΩΝ ΤΕΤΕΡΕΙ ΧΕΡΙ ΥΠΕΡΚΕΦΑΛΑ Μ ΥΠΕΡΕΒΑΛΕΤΟ Ο ΦΟ[Λ]Α.
|
ΠΗΓΕΣ
http://www.tovivlio.gr
http://odysseus.culture.gr