…Πλιγούρι και αναποφλοίωτο Ρύζι. Όλα βιολογικά και όλα τροφές Δύναμης. Τώρα τι είναι το πλιγούρι και το ρύζι όλοι το ξέρουμε αλλά τι είναι το Κινόα? Από που κρατάει η σκούφια του? Τι το κάνει τροφή Δύναμης? Μια φίλη μου έστειλε ένα βίντεο με κάποια εκπομπή που ένας υποψήφιος σεφ, ΔΕΝ γνώριζε τι είναι το Κινόα, και αποφάσισε να το κάνει παστέλι.! Τώρα δεν ξέρω τι έβγαλε ! αλλά εντάξει, το Κινόα γίνεται ΚΑΙ παστέλι, Πάντως δεν είναι και τόσο άγνωστο πλέον στην Δύση , ή δεν θα έπρεπε να είναι ειδικά για κάποιον υποψήφιο σεφ. Τέλος πάντων, είναι γεγονός πως όλοι “οι ειδικοί” είναι “ειδικοί στο να μην ξέρουν τίποτα πέρα από την πεπατημένη”. Ακόμη και ο τρόπος που τους μαθαίνουν..
..να μαγειρεύουν και να ανακατεύουν τα υλικά είναι απαράδεκτος γιατί ΔΕΝ γίνεται με βάση την Υγεία, την Ευεξία και την Δύναμη, αλλά με βάση του τι είναι ευχάριστο στην γεύση, ή στην όραση !! Ενώ γνωρίζουμε πως όλες οι αισθήσεις είναι ψευδαισθήσεις και παραπλανητικές.Αντί λοιπόν να αντιγράφεις συνταγές του τρόμου, με απλά υλικά φτιάξε Διατροφή Δύναμης και γίνε αρχιτέκτονας του σώματός σου. Χωρίς σε καμία στιγμή να μην ξεχνάς όταν βρίσκεσαι στην κουζίνα σου και δημιουργείς ή στον μπακάλη σου και ψωνίζεις, Πως ότι έχει σχέση με την τροφή, βρίσκεται στα χαμηλότερα ενεργειακά κέντρα, στο πρώτο για την ακρίβεια, και εσύ χρειάζεσαι τροφή Δύναμης. Αν αυτό το έχεις στον νου σου τότε θα ψωνίζεις με γνώμονα την ΔΙΑΤΡΟΦΗ του σώματος σου και του Πνεύματος (κάνεις διαλογισμό, κι ελαφρά άσκηση)και δεν θα ψωνίζεις απλά για να φας. Αυτό από μόνο του έχει κάποια απλά σημεία εστίασης που θα σε βοηθήσουν μπροστά στις βιτρίνες με τα τρόφιμα.
- Όσο λιγότερα τόσο καλύτερα. (όπως σε όλα άλλωστε)
- Όλα βιολογικά ή από χωριό με φυσιολογικό τρόπο καλλιέργειας.
- Μια ημέρα την εβδομάδα μην δίνεις καμία τροφή στο σώμα σου. (υγρή η στερεή)
- Μια ή δύο ημέρες την εβδομάδα φάε ΜΟΝΟ ΥΓΡΗ τροφή.
- Κρεμμύδι ωμό σκόρδο και πιπεριές κέρατα ωμά σαν βασική διατροφή.
- Όσπρια με ζωντανό φύτρο, σπόρους, βλαστάρια και φύτρα, καθημερινά.
- Ξηρούς ανάλατους και ωμούς καρπούς.
- Αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη, παστέλι και μέλι.
- Ποτέ ανακάτεμα φρούτα με λαχανικά,
- ούτε ανακάτεμα ξινά φρούτα με γλυκά
- Κάποια τρόφιμα ( σταφύλια, καρπούζι, πεπόνι, αβοκάντο, σύκα…) είναι πλήρης διατροφή από μόνα τους και ωμά.
Υλικά
Λαχανικά καθαρισμένα όπως στην εικόνα 3
Για την γέμιση
μαϊντανό, άνηθο, σκόρδο, κρεμμύδι,
την σάρκα από τα κολοκύθια και την τομάτα ψιλοκομμένα
κουκουνάρια, σταφίδες,
λίγη Μαυροδάφνη, ή μπύρα, ή λευκό κρασί
ένα κουταλάκι καγιέν, κι ένα κουρκουμά
χυμό τομάτας,
λάδι
το Ρύζι, το Κινόα, το Πλιγούρι, μουλιασμένα σε χλιαρό νερό
Γεμίζεις με τα υλικά τα λαχανικά, προσθέτεις από πάνω λάδι, και βάζεις το ταψί στον φούρνο σε δυνατή φωτιά μέχρι να ψηθούν, αλλά να είναι ελαφρά ωμά.
Να μην παραψηθούν γιατί χάνουν όλα τα συστατικά που χρειάζεσαι για να έχεις στο τραπέζι σου ένα πιάτο Δύναμης.
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ ..!!
Κινόα Η επιστημονική του ονομασία είναι: chenopodium quinoa.
Η Χρυσή τροφή των Ίνκας. Συναγωνίζεται σε ηλικία την ηλικία της Γης.
Η Κινόα, ο «σπόρος της Γης», όπως λέγεται στους λαούς της Λατινικής Αμερικής, έχει αρχίσει να γίνεται περισσότερο γνωστή τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη των βιολογικών προϊόντων.
Μοιάζει με δημητριακό, αλλά δεν είναι.
Πρόκειται για τον μικροσκοπικό αποξηραμένο καρπό του φυτού της Κινόα που περικλείει μέσα του όχι αυτό θα μπορούσαμε να πούμε «φαρμακείο της φύσης», αλλά ολόκληρη τη φαρμακοβιομηχανία της…
- Πρωτεΐνες, περισσότερες και από το σιτάρι,
- αμινοξέα,
- Ω3 λιπαρά,
- κάλιο,
- σίδηρο,
- φυτικές ίνες.
Είναι ιδανικό για όσους έχουν δυσανεξία στην γλουτένη
και ανήκει στην κατηγορία των μακροβιοτικών τροφών.
Χαίρει υψηλής εκτίμησης για την δια-θρεπτική του αξία και τα Ηνωμένα Έθνη, έχουν κατατάξει το Κινόα σαν ΥΠΕΡΤΡΟΦΗ για την υψηλή του περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (13%). Σε αντίθεση με το ρύζι ή το σιτάρι, που είναι χαμηλά σε λυσίνη, το Κινόα περιέχει ισορροπημένη περιεκτικότητα σε ουσιώδη αμινοξέα για τους ανθρώπους, κάνοντας το ασυνήθιστα πλήρης είδος διατροφής. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται λιγότερη πρωτεΐνη Κινόα από πρωτεΐνη σιταριού για τις ανάγκες μας. Μολονότι στην πράξη είναι ένας σπόρος, το Κινόα θεωρείται πλήρες δημητριακό και μια καλή πηγή φυτικών ινών. Το Κινόα επιπλέον περιέχει Ωμέγα 3 λιπαρά, τα οποία ωφελούν την καρδιά. Επίσης είναι καλή πηγή φωσφόρου και έχει πολύ μαγνήσιο και σίδηρο.
Είναι θάμνος που οι σπόροι του τρώγονται και υπάρχουν σε πολλά χρώματα άσπρο,κόκκινο,μαύρο αλλά και μπλε. Ήταν ένας από τους λόγους που συνέβαλλαν στο πολιτισμό των Ίνκας. Χρησιμοποιείται όπως το ρύζι και το κουσκούς. Αν κανείς θέλει να το μαγειρέψει,θα πρέπει πρώτα να το ξεπλύνει καλά κάτω από τρεχούμενο νερό και μετά το βράζουμε σε διπλάσια ποσότητα νερού.Το ξέπλυμα είναι απαραίτητο γιατί η φλούδα του Κινόα περιέχει ένα πικρό συστατικό (saponiner) που μπορεί να πικρίζει αλλά δεν είναι επικίνδυνο.
Πρόταση γεύσης Εξαιρετικής Δύναμης,
1dl Κινόα+2dl νερού.Το βράζουμε σε χαμηλή θερμ. μέχρι να εξατμιστεί το νερό και προσθέτουμε πέστο ή καλαμπόκι ή λαχανικά.
Καλή σας όρεξη
Συστατικά Ποσότητα %Ημερήσιων Αναγκών* Συνολικά Λιπαρά 6g 8 Κεκορεσμένα Λιπαρά 0,59g 2 Μονοακόρεστα Λιπαρά 1,535mg Πολυακόρεστα Λιπαρά 2,347mg Χοληστερόλη 0g 0 Υδατάνθρακες 69g 22 Φυτικές ίνες 6g Σάκχαρα 0g Πρωτεΐνες(Αμινοξέα)* 13g 26 Φαινυλαλανίνη 537mg Λευκίνη 786mg Μεθειονίνη 262mg Λυσίνη 734mg Ισολευκίνη 472mg Βαλίνη 589mg Θρεονίνη 459mg Τρυπτοφάνη 140mg Ιστιδίνη 314mg Βιταμίνες Βιταμίνη Α 0IU 0 Βιταμίνη C 0mg 0 Βιταμίνη Ε 0mg 0 Βιταμίνη Κ 0mg 0 Βιταμίνη Β1 0,198mg 13 Βιταμίνη Β2 0,396mg 23 Νιασίνη 2,93mg 14 Βιταμίνη Β6 0,223mg 11 Βιταμίνη Β12 0mg 0 Φολλικό Οξύ 49mcg 12 Παντοθενικό οξύ 1,047mcg 10 Μεταλλικά Στοιχεία Ασβέστιο 60mg 6 Σίδηρος 9,25mg 51 Μαγνήσιο 210mg 52 Φώσφορος 410mg 41 Κάλιο 740mg 30 Νάτριο 21mg 0 Ψευδάργυρος 3,3mg 22 Χαλκός 0,82mg 41 Μαγγάνιο 2,26mg 112 Σελήνιο 0mcg 0
Οι Ίνκας λάτρευαν την Κινόα ως ιερό φυτό και ήταν άρρηκτα δεμένη με πάμπολλες δοξασίες και θρύλους του πολιτισμού τους. Το είχε φέρει στη Γη ένα ιερό πουλί, το «Κούλκου», και το χάρισε στον λαό των Ίνκας με την υπόσχεση ότι θα φέρνει το σώμα τους σε κατάσταση απόλυτης ευεξίας και το πνεύμα τους σε ανάταση… Τέσσερις με πέντε, ίσως και περισσότερες, χιλιάδες μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, η Κινόα κατάφερε να συντηρήσει και τους πρώτους… ρεπόρτερ των Ίνκας.
Επρόκειτο για μέλη τους που μετέφεραν τα νέα από τη μία κοινότητα στην άλλη τρέχοντας στα υψίπεδα ξυπόλητοι, καλύπτοντας συχνά ακόμα και 150 μίλια μέσα σε 24 ώρες. Το μυστικό τους; Φύλλα κόκας -μην πάει το μυαλό σας στο κακό γιατί στη φυσική της μορφή ένα φυτό είναι και μόνο- μαζί με στάχτη από καμένη Κινόα. Το κρατούσαν για ώρες στο στόμα τους πετυχαίνοντας υψηλά ποσοστά οξυγόνου στο αίμα.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’70, δύο μαθητές ενός Βολιβιανού πνευματικού ηγέτη, του Oscar Ichazo, είχαν τη φαεινή ιδέα να ιδρύσουν τον «Συνεταιρισμό της Κινόα, σε υψίπεδο της Βολιβίας. Από τότε, η γεωγραφική περιοχή που ορίζεται από τη Νότια Κολομβία, τη Βορειοδυτική Αργεντινή και τη Βόρεια Χιλή, τροφοδοτεί τον κόσμο με αυτήν την «υπέρ-τροφή».
Διάβασε κι άλλες συνταγές και υλικά Δύναμης, για μια Υπέρ-τροφή. ΕΔΩ
Πηγή: