Είναι τόσο βαρετό όσο ακούγεται. Η ομοιομορφία ευνοεί την τάξη. Το χάος στα ντουλάπια της κουζίνας προκαλείται συνήθως από τις τόσο διαφορετικές, σε σχήμα και χρώμα, συσκευασίες φαγητών, που ακόμη κι αν τις βάλω σε μια σειρά, εξακολουθεί η ακαταστασία να επικρατεί.
Μερικές απλές συμβουλές, για να τακτοποιήσω το χάος:
1) Αγοράζω δοχεία, γυάλινα ή πλαστικά, και τα γεμίζω με οτιδήποτε μπορεί να αποθηκευτεί σ' αυτά: όσπρια, ζυμαρικά, ρύζι, αλεύρι, ζάχαρη κ.τ.λ. Καλύτερα να είναι διαφανή, για να μην χρειαστεί να βάλω ετικέτες.
2) Διαλέγω μόνο δύο-τρία σχέδια: δοχεία μεγάλα με πρακτικό σχήμα. Ξεχνώ κάθε χαριτωμένο βαζάκι στα ράφια των μαγαζιών. Είναι πολύ όμορφα εκεί, αλλά καθόλου πρακτικά για τα ντουλάπια μου.
3) Τοποθετώ τα πράγματα, που συνήθως χρειάζομαι, στα χαμηλά ράφια και τα λιγότερο χρήσιμα στα ψηλά ράφια για τα ντουλάπια τοίχου. Στα ντουλάπια βάσης, τα τακτοποιώ αντίστροφα.
3) Τοποθετώ τα πράγματα, που συνήθως χρειάζομαι, στα χαμηλά ράφια και τα λιγότερο χρήσιμα στα ψηλά ράφια για τα ντουλάπια τοίχου. Στα ντουλάπια βάσης, τα τακτοποιώ αντίστροφα.
4) Οτιδήποτε δεν μπορεί ν' αποθηκευτεί σε δοχεία (κονσέρβες, σάλτσες, αναψυκτικά κ.τ.λ.) τα τοποθετώ στο λιγότερο εμφανές ράφι (το πιο ψηλό στα ντουλάπια τοίχου και το πιο χαμηλό στα ντουλάπια βάσης). Έτσι, η ανομοιομορφία δεν είναι έντονη.
5) Τακτοποιώ τα πράγματα με βολικό τρόπο: τα ψηλά και μεγάλα πίσω και τα κοντά και μικρά μπροστά, για να μπορώ να τα βλέπω.
5) Τακτοποιώ τα πράγματα με βολικό τρόπο: τα ψηλά και μεγάλα πίσω και τα κοντά και μικρά μπροστά, για να μπορώ να τα βλέπω.
6) Από τη στιγμή που θα βρω ένα λειτουργικό τρόπο αποθήκευσης, προσπαθώ να τον διατηρήσω. Για παράδειγμα, αν αγοράσω ζυμαρικά, τα βάζω στο αντίστοιχο δοχείο, ή όταν αγοράζω κονσέρβες, τις τοποθετώ στο ράφι με τις κονσέρβες.
Κάνοντας αυτές τις απλές κινήσεις, τα ντουλάπια της κουζίνας είναι πάντοτε καθαρά, τακτοποιημένα και λειτουργικά.
ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ