Περιγραφή
Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας γιαούρτι. Το μόνο που χρειάζεστε είναι γάλα και δυό κουταλιές έτοιμο γιαούρτι. Ένας πολύ εύκολος τρόπος για να έχετε πάντα στο σπίτι, μια από τις πιο υγιεινές τροφές στην ποσότητα που θέλετε.
Τι χρειαζόμαστε:
- 1 λίτρο γάλα
- 2 κ.σ. έτοιμο γιαούρτι
1) Σε μια κατσαρόλα βάλτε ένα λίτρο γάλα. Αφήστε το να βράσει (ανακατεύοντας για να μην κολλήσει κάτω) και κατεβάστε το από τη φωτιά.
5) Μετά ρίξτε το μείγμα αυτό στην κατσαρόλα με το γάλα, ανακατέψτε και μετά ρίξτε το στο δοχείο που θα έχετε ήδη έτοιμο (στο οποίο θα μείνει το γιαούρτι μέχρι να πήξει)
6) Κλείστε το δοχείο και τυλίξτε το με μια κουβέρτα για να παραμείνει ζεστό ή με κάτι μάλλινο ή το τοποθετούμε στο φούρνο της ηλ. κουζίνας ανοικτό σε θερμοκρασία 45 βαθμούς. Αφήστε το έτσι για τουλάχιστον 3-4 ώρες ή μέχρι και ένα βράδυ, μέχρι να πήξει. Μεγάλη προσοχή θέλει εδώ, γιατί το γιαούρτι μέχρι να πήξει δεν πρέπει να κουνηθεί καθόλου. Μετά βάλτε το στο ψυγείο και το γιαούρτι σας είναι έτοιμο.
Λίγα μυστικά ακόμα
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι γάλα θέλετε. Εμείς προτιμήσαμε βιολογικό γάλα με λίγα λιπαρά. Γίνεται και με πλήρες γάλα αλλά και με ελαφρύ επίσης έχω δοκιμάσει και με γάλα μακράς διαρκείας και το γιαούρτι πήζει κανονικά. Αν έχετε πρόσβαση σε φρέσκο γάλα πρόβειο ή αγελαδινό, προτιμήστε αυτό, αρκεί να το βράσετε πάρα πολύ καλά αφού δεν είναι παστεριωμένο. Αν χρησιμοποιήσετε γάλα του εμπορίου, δεν θα σχηματιστεί πέτσα στο γιαούρτι σας λόγω του ότι είναι ομογενοποιημένο.
- Όσο πιο πολλές ώρες το αφήσετε, τόσο πιο ξινό θα γίνει το γιαούρτι. Αν σας αρέσει ξινούτσικο λοιπόν, αφήστε το όλο το βράδυ, ενώ εάν σας αρέσει γλυκό, βάλτε το στο ψυγείο μόλις πήξει.
- Το γιαούρτι σας θα είναι λίγο νερουλό ακόμα και αφού πήξει. Όταν όμως το "κόψετε", θα βγάλει υγρά και θα γίνει πιο στραγγιστό.
- Μπορείτε αντί για πρόβειο να χρησιμοποιήσετε αγελαδινό γιαούρτι για πυτιά, αλλά είναι πιο νερουλό.
- Ένα κόλπο για να διαπιστώσετε αν το γάλα έχει την σωστή θερμοκρασία (εφόσον δεν έχετε θερμόμετρο) είναι να δοκιμάζετε με το μικρό σας δαχτυλάκι. η θερμοκρασία είναι σωστή αν μπορείτε να μετρήσετε αργά μέχρι το δέκα πριν νιώσετε ότι καίγεται το δάχτυλό σας. Αν το γάλα κρυώσει λίγο παραπάνω, απλά μπορείτε να το ξαναζεστάνετε. Αν περάσετε τα όρια της θερμοκρασίας προς τα κάτω, το γιαούρτι σας δεν θα πήξει γιατί δεν θα έχουν ενεργοποιηθεί οι ζυμομύκητες αν είναι πιο ζεστό θα καταστραφούν από την υπερβολική θερμοκρασία.
- Καλύτερα είναι να διατηρείτε το γιαούρτι σε ένα γυάλινο τάπερ με καπάκι, έτσι είσαστε σίγουροι πως διατηρείται πάντα καθαρό και δεν απορροφά μυρωδιές από το ψυγείο. Στην περίπτωση που βάζετε το γιαούρτι σε ένα σκεύος, μόλις το κόψετε αυτό βγάζει σιγά σιγά το τυρόγαλό του. Αφαιρώντας το, έχετε πιο στραγγιστό γιαούρτι, που σερβίρεται καλύτερα με μέλι και φρούτα.
- Μπορείτε να μοιράσετε το γάλα σε ατομικά μικρά σκεύη (π.χ. κούπες ή μπωλάκια) και να προσθέσετε εκεί από λίγη πυτιά για μεγαλύτερη ευκολία στο σερβίρισμα. Με αυτόν τον τρόπο, είσαστε σίγουροι πως καταναλώνετε το γιαούρτι με το τυρόγαλό του που είναι το πιο πλούσιο σε συστατικά.
- Ένα άλλο κόλπο για να είστε σίγουροι πως το γιαούρτι σας πήζει σε ζεστό περιβάλλον, είναι να το βάζετε σε μια ισοθερμική τσάντα (αυτές που δίνουν τα σούπερ μάρκετ για να διατηρούνται δροσερά τα τρόφιμα) και να το τυλίγετε μαζί με αυτήν σε μια κουβέρτα.
- Για την επόμενη σοδειά γιαουρτιού, κρατάτε σε ένα μπωλάκι 2 κ.σ. από το γιαούρτι που φτιάξατε.
- Προσέξτε τα δύο σημεία: τη θερμοκρασία που θα έχει το γάλα (γι' αυτό και πρέπει να τα έχετε όλα έτοιμα, ώστε να μην καθυστερήσετε και κρυώσει) και να μην το κουνήσετε αφού το βάλετε στο δοχείο.
-Ο προμηθευτής μας, επειδή ίσως είχε περισσότερη ζήτηση από όσο γάλα διέθετε, εφάρμοσε την παλιά τεχνική της προσθήκης νερού. (Στην τυροκομική διάλεκτο του «συναφιού», αυτό ονομάζεται «βαφτισμένο γάλα», ή «αγιασμένο» ). Η προσθήκη σε ποσοστό 3% δεν δημιουργεί πρόβλημα επειδή στην διάρκεια του βρασμού τόσο είναι το ποσοστό υγρασίας που θα εξατμισθεί. Αν όμως με ελαφρά συνείδηση χαθεί το μέτρο, τότε χάσαμε γάλα, χρόνο και γιαούρτη.
-Υπάρχει ενδεχόμενο κάποια από τα ζώα του κοπαδιού να ασθενούν και να τους δίνεται αντιβίωση. Ναι μεν το γάλα είναι ασφαλές αφού βράζεται μέχρι αποστείρωσης, όμως δεν πήζει για γιαούρτι ή πήζει ατελώς.
-Αν όμως λόγω απειρίας, ξέφυγε η θερμοκρασία προς τα κάτω και το γιαούρτι δεν έπηξε καθόλου, τότε :
1. Αν έχουμε το ή τα σκεύη στο φούρνο, χωρίς να πειράξουμε τίποτε άλλο, προσπαθούμε να ανεβάσουμε την θερμοκρασία του γάλατος κοντά ή έστω λίγο πιο πάνω από τους 45 βαθμούς ανάβοντας τον φούρνο και αφού το καταφέρουμε, αφήνουμε σε ηρεμία να επαναρχίσει η διεργασία πήξης.
2. Αν έχουμε απλά τοποθετημένα και σκεπασμένα σκεύη, τότε συγκεντρώνουμε το γάλα σε ένα μεγάλο και ζεσταίνουμε στην φωτιά μέχρι το πολύ 50 βαθμούς και συνεχίζουμε κατά τα γνωστά.
Σε καμία από τις δύο πιο πάνω περιπτώσεις δεν ξαναπροσθέτουμε μαγιά.
Από εκεί και μετά ότι καταφέραμε το καταφέραμε και το κρατάμε ως εμπειρία για την επόμενη φορά.
Στην ενότητά μας "φτιάχνω μόνος - τρόφιμα", θα βρείτε αρκετές ακόμη συνταγές και πρωτότυπες ιδέες!!
Το είδα: www.ftiaxno.gr
Σημείωσις: Όπως ξέρουμε το γιαούρτι βγάζει μία υδαρή ουσία (ορρός -τυρόγαλα) στην επιφάνεια. Πρόκειται για κάτι φυσικό που συμβαίνει σε όλα τα γιαούρτια είτε σπιτικά, είτε του εμπορίου. Μη το ανακατέψετε και μη το πετάξετε γιατί περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Β12 και μεταλλικά στοιχεία.
Σημείωσις: Όπως ξέρουμε το γιαούρτι βγάζει μία υδαρή ουσία (ορρός -τυρόγαλα) στην επιφάνεια. Πρόκειται για κάτι φυσικό που συμβαίνει σε όλα τα γιαούρτια είτε σπιτικά, είτε του εμπορίου. Μη το ανακατέψετε και μη το πετάξετε γιατί περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Β12 και μεταλλικά στοιχεία.