ΑΠΕ – ΜΠΕ: Με «νεοεθνικιστικά και παλαιοκεμαλιστικά αντανακλαστικά» θεωρούν στην Τουρκία ότι εμφορείται η επιμονή της κυβέρνησης, να ζητάει αμοιβαία βήματα από την Ελλάδα για να δώσει την άδεια της επαναλειτουργίας της θεολογικής σχολής της Χάλκης.
«Η αρχή της αμοιβαιότητας δεν μπορεί να εφαρμόζεται στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι κατανοητό να θέλει κάποιος την βελτίωση των δικαιωμάτων των Τούρκων στην Ελλάδα, αλλά είναι απαράδεκτο να στερεί (η Τουρκία) από τους πολίτες της τα δικαιώματά τους» δήλωσε ο Orhan Kemal Cengiz, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Είναι δυνατόν οι μειονότητες στην Τουρκία να διοικούνται ανάλογα με τις συνθήκες που παρέχονται στους Τούρκους στις άλλες χώρες;» αναρωτιέται, άλλωστε, ο αρθρογράφος της Taraf, Hayko Bagdat και σχολιάζει:«Είμαστε φυλακισμένοι εδώ;».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι η επαναλειτουργία της θεολογικής σχολής της Χάλκης μετατίθεται σε μελλοντικό χρόνο, μέχρις ότου, όπως είπε, η Αθήνα κάνει κάποια ανάλογη κίνηση για να βελτιώσει τα δικαιώματα που απολαμβάνουν τα μέλη της τουρκικής μειονότητας στην δυτική Θράκη, ή να δοθεί άδεια για την λειτουργία ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός επέμεινε ότι δεν υπάρχει «κανένα νομικό εμπόδιο» στην επαναλειτουργία της θεολογικής σχολής και υπογράμμισε, ότι ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε ο ίδιος να δώσει την σχετική εντολή – εφόσον βεβαίως υπάρξει κάποια ανάλογη κίνηση από την Αθήνα.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, παρότι αρνείται ότι το θέμα των δικαιωμάτων των Ρωμιών της Τουρκίας συνδέεται με οποιαδήποτε αμοιβαιότητα, επιμένει ότι η άρνηση των ελληνικών αρχών να επιτρέψουν την εκλογή θρησκευτικών λειτουργών της τουρκικής μειονότητας στη δυτική Θράκη, καθώς και άλλοι διοικητικοί περιορισμοί, δεν επιτρέπουν στην τουρκική κυβέρνηση να επεκτείνει και στους Ρωμιούς και τα ιδρύματα τους, τα δικαιώματα που αποκαθίστανται για όλα τα άλλα μέλη της Τουρκικής κοινωνίας.
Πολιτικές πηγές επισημαίνουν ότι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, είναι ένα ιδιαίτερα συμβολικό ζήτημα που ξεπερνά την ελληνορθόδοξη μειονότητα και τις σχέσεις με την Ελλάδα, γιατί αγγίζει θέματα που αφορούν την τουρκική ταυτότητα. Στην σημερινή συγκυρία όλα αυτά τα θέματα συνδέονται με την προσπάθεια που γίνεται για την αντιμετώπιση του κουρδικού ζητήματος, λένε και τονίζουν, ότι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής είναι μεγάλου συμβολισμού κίνηση που θα υπογραμμίζει την απομάκρυνση από τις ισχύουσες αντιλήψεις για το πώς ορίζεται η τουρκική ταυτότητα. Η επαναλειτουργία αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις από την εθνικιστική παράταξη, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στα θέματα αυτά, ιδιαίτερα τώρα – στη συγκυρία διευθέτησης του κουρδικού ζητήματος. Ο Τούρκος πρωθυπουργός θέλει να απομονώσει το θέμα της Θεολογικής Σχολής από το γενικότερο ισοζύγιο που δημιουργείται γύρω από το κουρδικό, και το οποίο είναι πολύ δύσκολο στη διαχείριση του. Γ΄ αυτό και αναζητεί κάποια συμβολική κίνηση από την Αθήνα, λένε οι ίδιες πηγές.
pygmi.gr
ΠΗΓΗ : ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ