ΑΠΕ-ΜΠΕ: Κι όμως οι Γερμανοί θέλουν να αντιγράψουν τους Έλληνες στην οργάνωση και τον οικονομικό ορθολογισμό! Ο πρόξενος της Γερμανίας στην Μελβούρνη, με δική του πρωτοβουλία, έχει αλλεπάλληλες επαφές με τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλης Παπαστεργιάδη. Στόχος του να μεταφέρει το «know how» των Ελλήνων, στη γερμανική κοινότητα της Αυστραλίας για να οργανωθεί όπως και η ελληνική ενώ παράλληλα να είναι και οικονομικά ανθηρή!
Οι Γερμανοί είναι εντυπωσιασμένοι από το γεγονός ότι, η Ελληνική Κοινότητα κτίζει στο κέντρο της Μελβούρνης ένα 15ώροφο κτήριο-κόσμημα, που θα στεγάσει τις πολιτιστικές δραστηριότητες των ομογενών και όχι μόνο.
Όμως και η Κοινότητα Μελβούρνης στα μέσα της δεκαετίας του ΄90 βρέθηκε στα πρόθυρα της πτώχευσης και σώθηκε χάρη στις προσπάθειες του τότε προέδρου της, Γιώργου Φουντά που έπεισε τον τότε Έλληνα πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου να μεσολαβήσει για να της δοθεί δάνειο (μέσω της Εθνικής Τράπεζας) για την σωτηρία της. Λίγο αργότερα έλαβε και νέα ενίσχυση από την Ελλάδα μετά από παρέμβαση του τότε υφυπουργού Οοικονομίας Χρήστου Πάχτα.
Έκτοτε βρήκε τον δρόμο της, αναδιοργανώθηκε, ανέλαβαν την διοίκησή της νέα άτομα, με επικεφαλής τον Βασίλη Παπαστεργιάδη και σήμερα ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον, στηρίζει την Ελλάδα και προάγει τον ελληνικό πολιτιστικό.
Σημειώνεται, ακόμη, ότι στην συμβουλευτική επιτροπή του Πολιτιστικού Κέντρου της Ελληνικής Κοινότητας συμμετέχουν οι κορυφαίοι των γραμμάτων και των τεχνών της Μελβούρνης.
«Ήρθαμε με μια βαλίτσα στο χέρι και πετύχαμε να δημιουργήσουμε πολλά, συμβάλλοντας στην διαμόρφωση της πολυπολιτισμικής αυστραλιανής κοινωνίας και στην ανάπτυξη της χώρας. Υπερπηδώντας τα εμπόδια θα μπορέσουμε πλέον να έχουμε στο κέντρο της Μελβούρνης έναν ελληνικό πύργο, που μαζί με το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο θα αποτελούν σημείο αναφοράς» επισημαίνει ο Βασίλης Παπαστεργιάδης, πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτόριας.
Το Πολιτιστικό Κέντρο θα στεγαστεί στους τέσσερις ορόφους από τους 15, ενώ οι υπόλοιποι θα διατεθούν προς ενοικίαση, ώστε από τα έσοδα να στηρίζεται η λειτουργία του. Τα γραφεία της κοινότητας και του «Φεστιβάλ Αντίποδες» -ένα από τα πλέον φημισμένα στην Αυστραλία, που διοργανώνουν οι ομογενείς- θα καταλάβουν έναν από τους ορόφους. Θα έχει αίθουσα διαλέξεων και παραστάσεων, στον 2ο όροφο θα λειτουργεί το αρχείο και το εκθεσιακό κέντρο, με μόνιμη παρουσία Ελλήνων μεταναστών, χώρους για φιλοξενία άλλων εκθέσεων, διαδραστική βιβλιοθήκη διασυνδεδεμένη με ιδρύματα και πολιτιστικά κέντρα ανά τον κόσμο. Στον 3ο όροφο θα υπάρχει χώρος πολλαπλών χρήσεων με σύγχρονο εξοπλισμό για συνέδρια, εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες και στον 4ο όροφο γραφεία και άλλες αίθουσες συνεδριάσεων.
Το κόστος ανέγερσης ανέρχεται σε 14 εκατ. δολάρια και εκτός του δανείου, καλύπτεται και από την πώληση ακινήτων της κοινότητας, δωρεές ευεργετών και μελών, αλλά και από χρηματοδοτήσεις ύψους 4 εκατ. δολ. από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας και την πολιτειακή κυβέρνηση της Βικτώριας.
Η κοινότητα προσφέρει προγράμματα διδασκαλίας της «αρχαίας ελληνικής γλώσσας και της νέας ελληνικής σε αρχάριους για ενηλίκους, για τα οποία υπάρχει τεράστια ζήτηση. Παράλληλα, συνεχίζονται για τρίτη χρονιά τα σεμινάρια Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών και ειδικών επιστημόνων» εξηγεί ο κ. Παπαστεργιάδης. Προσθέστε σε αυτά το ημερήσιο κολέγιο των ομογενών Alphington Grammar, την επέκταση των απογευματινών και «σαββατιάτικων» σχολείων με νέες μονάδες σε περισσότερα προάστια.
pygmi.gr
ΠΗΓΗ : ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ