Ερντογάν προς Πούτιν: «Σώσε μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση»


Ο Τούρκος πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν του ζήτησε να δεχθεί την Τουρκία στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στην Αγία Πετρούπολη την Παρασκευή.


Στη συνεδρίαση ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να σωθεί από το να υποχρεώνεται στην ΕΕ με την ένταξή της στην Οργάνωση Συνεργασίας της Σαγκάης.Εν τω μεταξύ, ο Πούτιν δήλωσε ότι τα δυτικά κράτη πρέπει να πείσουν τη συριακή αντιπολίτευση να παρακολουθήσουν τις προτεινόμενες συνομιλίες με την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στη Γενεύη και εξέφρασε την ελπίδα ότι η διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί «το συντομότερο δυνατόν».


«Η Ρωσία ανέλαβε την ευθύνη να πείσει την ηγεσία της Συρίας. Κάναμε το μέρος μας. Εναπόκειται στους εταίρους μας, οι πρέπει να πείσουν την αντιπολίτευση να κάνει το ίδιο», δήλωσε ο Πούτιν.


Η συνάντηση


Ο Ερντογάν άνοιξε την τέταρτη σύνοδο του ανώτατου Συμβουλίου  της ρωσο-τουρκικής Συνεργασίας, στη Ρωσία.


Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας έχουν φθάσει σε ένα αξιοζήλευτο σημείο και ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι η αμοιβαία συνεργασία θα βελτιωθεί στους στρατιωτικούς, πολιτικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς τομείς.


Το υψηλό Ρωσο-τουρκικό Συμβούλιο Συνεργασίας ιδρύθηκε το 2010 κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του τέως προέδρου της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στην Τουρκία.


Κύριος στόχος του Συμβουλίου ήταν να δημιουργηθεί ένα σώμα το οποίο θα συμβάλλει στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών, πολιτιστικών, οικονομικών και ανθρωπιστικών επιπέδων.


Οι δύο πλευρές έχουν υπογράψει 29 συμφωνίες από την ίδρυση του Συμβουλίου, επισημαίνει το τούρκικο δημοσίευμα.


 Βαλκανικό Περισκόπιο ΠΗΓΗ : ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ