Η διαφθορά στην Αλβανία εμπόδιο στην οριοθέτηση της ΑΟΖΗ διαφθορά στην Αλβανία εμπόδιο στην οριοθέτηση της ΑΟΖ


Μόνον αν θα ανακηρύξουμε μονομερώς την ΑΟΖ μπορούμε να την οριοθετήσουμε κατά την υπογραφείσα συμφωνία, αλλά τότε σίγουρα θα εμπλακούμε σε ένοπλη σύρραξη
Νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην γειτονική χώρα, απομακρύνει ακόμη περισσότερο την πιθανότητα οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών. Και τούτο διότι η νέα κυβέρνηση του κ. Έντι Ράμα φέρεται αποφασισμένη να εξοντώσει πολιτικά τον κ. Σαλί Μπερίσα. Και αυτό σημαίνει, ότι ο νέος πρωθυπουργός δεν μπορεί να υιοθετήσει πράξεις του προηγουμένου, τις οποίες κατηγορεί ως αποτέλεσμα διαφθοράς.

Όταν υπογράφηκε η συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, από τις κυβερνήσεις Κ. Καραμανλή - Σ. Μπερίσα, ο τότε αρχηγός της αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργός κ. Έντι Ράμα, προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αλβανίας προς ακύρωσή της -την οποία επέτυχε- κατηγορώντας τον κ. Μπερίσα ότι δωροδοκήθηκε από την ελληνική πλευρά, και μας χάρισε 224 τετρ. χλμ. από τον θαλάσσιο αλβανικό χώρο.
Επομένως, υπάρχει ηθικό θέμα να δεχθεί τώρα ο κ. Ράμα την ισχύ εκείνης της συμφωνίας, την οποία θεωρεί ως προϊόν δωροδοκίας. Βέβαια, θα έλεγε κανείς ότι στην πολιτική ζωής της γειτονικής χώρας τέτοιου είδους διλήμματα δεν υπάρχουν στο προσκήνιο, ιδιαίτερα όσον αφορά τον κ. Ράμα. Και τούτο το γράφω, ενθυμούμενος ένα πρόσφατο παρόμοιο γεγονός.
Επί κυβερνήσεων Μπερίσα, αντιπρόεδρος ήταν ο κ. Ιλίρ Μέτα. Όταν από βουλευτή του κόμματος του κ. Ράμα δημοσιοποιηθήκε βίντεο, στο οποίο εμφανίζεται ο κ. Μέτα να συζητά για μίζα 700.000 ευρώ για έναν υδροηλεκτρικό σταθμό, αυτός παραιτήθηκε και τέθηκε υπό αμφισβήτηση το πολιτικό μέλλον του. Ο δε κ. Ράμα είχε εντείνει τις εκκλήσεις για προκήρυξη πρόωρων εκλογών, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μπερίσα για εκτεταμένη διαφθορά.
Τώρα που έγινε πρωθυπουργός ο κ. Ράμα, τοποθέτησε τον διεφθαρμένο -όπως τον αποκαλούσε- κ. Ιλίρ Μέτα… πρόεδρο της Βουλής. Τι άλλο να πούμε! Δεν υπάρχει επομένως θέμα ηθικών αναστολών. Υπάρχει όμως πολιτικό. Και τούτο διότι ξεκίνησε προσπάθεια -που δύσκολα εγκαταλείπεται- καθολικής πολιτικής εξαφάνισης του κ. Μπερίσα, ως διεφθαρμένου πολιτικού, με κύρια κατηγορία την συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ελλάδα. Δεσμεύεται, επομένως, σημαντικά ο κ. Ράμα, ώστε να μη αναθεωρήσει τις απόψεις του.
Μέσω διαδικτύου, κινήσεις πολιτών συγκεντρώνουν υπογραφές για να στείλουν τον πρώην πρωθυπουργό στην Δικαιοσύνη. Τον κατηγορούν για πέντε μεγάλα εγκλήματα, το σημαντικότερο των οποίων είναι η παραχώρηση της Θάλασσας στην Ελλάδα με τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων. «Θεωρείται η μεγαλύτερη εθνική προδοσία μετά την πώληση του Αγίου Ναούμ και του Αχμέτ Ζόγκου. Ένοχοι ο Σαλί Μπερίσα και ο Μπάσα που ήταν υπουργός Εξωτερικών», γράφουν στο κατηγορητήριο, όπως το μεταφέρει το Βαλκανικό Περισκόπιο.
Για την ιστορία, κατηγορείται επίσης, για τους τέσσερις θανάτους σε διαδήλωση έξω από την οικία του, για την έκρηξη των πυρομαχικών, όπου σκοτώθηκαν 26 άτομα, 300 τραυματίστηκαν, ενώ καταστράφηκαν 4.000 οικίες και στην υπόθεση εμπλέκουν την οικογένεια Μπερίσα με τον γιο του. Κατηγορείται επίσης για διαφθορά στην υπόθεση του αυτοκινητοδρόμου Δυρραχίου-Κούκες, αλλά και για την παλαιότερη υπόθεση της πυραμίδας του ’97 που οδήγησε σε ταραχές στην Αλβανία (όταν άνοιξαν οι φυλακές και «φιλοξενήσαμε» στη χώρα μας τους περισσότερους βαρυποινίτες καταδίκους).
Εγώ θα προσέθετα μια σημαντική κατηγορία κατά του κ. Μπερίσα, την οποία οι Αλβανοί φυσικά αποσιωπούν. Ότι η κόρη του και ο γαμπρός του, εκπροσωπούν τα συμφέροντα μεγάλης ιταλικής κατασκευαστικής εταιρίας, και υφάρπασαν οικόπεδα των Χειμαριωτών, αποδίδοντάς τα σε Αλβανούς με πλαστά πιστοποιητικά φερμένα από την… Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια τα οικόπεδα βρέθηκαν στην κατοχή της ξένης εταιρίας.
Άρα, μόνον αν θα ανακηρύξουμε μονομερώς την ΑΟΖ μπορούμε να την οριοθετήσουμε κατά την υπογραφείσα συμφωνία, αλλά τότε σίγουρα θα εμπλακούμε σε ένοπλη σύρραξη, διότι οι Τούρκοι θα προστρέξουν προς υπεράσπιση των αλβανικών συμφερόντων.
Με κάθε επιφύλαξη, μεταφέρω την φήμη που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο, όταν άνευ προφανούς ανταλλάγματος υπογράψαμε για την κατασκευή του ΤΑΡ. Οι τότε πληροφορίες ανέφεραν πως η υπογραφή έγινε με αντάλλαγμα την αποδοχή από τα Τίρανα της αναγνώρισης της συμφωνίας Μπερίσα-Καραμανλή. Είθε, αν και δεν υπήρξε έκτοτε κάποιο θετικό σημάδι.
Ο Μακεδών - voria.gr
aftonomi.gr


ΠΗΓΗ : ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ