Συζήτηση στη Βουλγαρική Βουλή για τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού. Στην Ελλάδα έχουμε τον πατριώτη Τούρκογλου να αποφασίζει μόνος του


Η προεκλογική ομιλία του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει προκαλέσει συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση.


«Η Θράκη και η Θεσσαλονίκη και η Ξάνθη και το Κάρντζαλι της Βουλγαρία, η Βαρντάρ, το Πρίζρεν στο Κοσσυφοπέδιο, το Σεράγεβο.
Η Θράκη είναι η ζωντανή ιστορία μας στην Ευρώπη. Είναι οι εκπρόσωποί μας σε αυτήν τη γεωγραφική περιοχή» δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην Κεσάνη.


Το λόγια του έχουν υιοθετηθεί από πολλούς ως εδαφικές διεκδικήσεις από την Τουρκία και επικρίθηκαν.


«Καλούμε τη Βουλγαρία και την Τουρκία, το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα, να σβήσουν όλες τις παρεξηγήσεις», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ДПС (μειονοτικό τουρκικό κόμμα), Λιούτβι Μεστάν από την πλευρά της παράταξής του.


«Το τελευταίο ζήτημα που βρισκόταν σε εκκρεμότητα με τη γειτονική Τουρκία, λύθηκε το 1997, μετά την επίσκεψη του τότε προέδρου της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ. Ήμουν μέλος της αντιπροσωπείας του, όταν και το τελευταίο από τα προβλήματα των συνόρων στο Μουτλούντερε, λύθηκε. Δεν χρειάζεται να δημιουργούμε περιττούς φόβους. Τα βουλγαρικά πολιτικά κόμματα μπορούν να ενωθούν στο ελάχιστο, ότι τα σημερινά σύνορα της Βουλγαρίας είναι ιερά και απαραβίαστα. Τα σύνορα της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας είναι απαραβίαστα και προστατεύονται», δήλωσε ο Μεστάν.


Έντονα αντέδρασε το κόμμα ‘Ataka’ που  πρότεινε ότι και αν ακόμη,  ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών έδωσε νότα διαμαρτυρίας προς τον πρέσβη της Τουρκίας στη Βουλγαρία, για λογαριασμό της βουλγαρικής κυβέρνησης, πρέπει, συγχρόνως, να ξεκινήσουν συναντήσεις με τους υπουργούς εξωτερικών των αναφερόμενων χωρών και να εκδώσουν κοινή δήλωση για τις τουρκικές διεκδικήσεις στο έδαφος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Ελλάδας, των Σκοπίων, της Σερβίας και της Βουλγαρίας.


Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης- ГЕРБ, (GERB) η Σβέτα Καραγιάντσεβα, είπε:


«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να προβάλει οποιεσδήποτε αξιώσεις. Ως ευρωπαϊκό δεξιό κόμμα, δεν εγκρίνουμε αυτό το ύφος που απευθύνεται σε μια άλλη χώρα, όπως η Βουλγαρία. Οι Βούλγαροι σέβονται και τηρούν τις αρχές καλής γειτονίας και η κυριαρχία είναι συνυφασμένη με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, των οποίων η Βουλγαρία είναι μέλος»


--
Πληροφορίες από το βουλγαρικό Κρος
Βαλκανικό Περισκόπιο 


ΠΗΓΗ : ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ