Επιτυχής εκτόξευση των S-300: Θα ενσωματωθούν στην αεράμυνα;

s-300_launch
14 χρόνια μετά την περιπετειώδη παραλαβή τωνS-300 από την Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε επιτέλους με επιτυχία η βολή που στέλνει ηχηρό μήνυμα σε σχέση με την εθνική ακεραιότητα του Αιγαίου και όχι μόνο. Άλλωστε η αξιοπιστία του ρωσικού αντιαεροπορικού – αντιπυραυλικού συστήματος δεν έχει τεθεί ποτέ και από κανέναν σε αμφισβήτηση.

Η ιστορία των εν λόγω αντιαεροπορικών πυραύλων ξεκίνησε το 1997, όταν τους παρήγγειλε η Κύπρος, κάτι που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στην Δύση. Τελικά παραδόθηκαν το 1998 στην Κρήτη, σε έδαφος δηλαδή νατοϊκής επιρροής, όπου οι Αμερικανοί διαθέτουν στρατιωτική βάση.
Έτσι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που δοκιμάζει τους S-300, ώστε να δουν στην ατλαντική συμμαχία περί τίνος πρόκειται. Να σημειώσουμε ότι οι S-300 είναι πιο ευέλικτοι από τους αμερικανικούς Patriot και διαθέτουν μεγαλύτερη ακτίνα δράσης. Σίγουρα οι Δυτικοί θα προσπαθήσουν να κατασκοπεύσουν το άγνωστο σε αυτούς υπερόπλο στην καρδιά της ΝΑ Μεσογείου, πράγμα ωστόσο όχι και τόσο εύκολο.
Όπως και να έχουν τα πράγματα λόγω συγκυριών η Ελλάδα, εφόσον το ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικό σύστημα μακρού βεληνεκούς S-300 PMU1 ενσωματωθεί κανονικά στο σύστημα αεράμυνάς μας και η βολή δεν γίνεται μόνο για τα μάτια της Δύσης, αποκτάει στρατιωτικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας, η οποία θα αναγκαστεί να υποβαθμιστεί περαιτέρω σε γεωστρατηγικό επίπεδο. Στην συνέχεια, μέσω συμφωνιών με τους Ρώσους, μπορεί να υπάρξει η δυνατότητα υποστήριξης αλλά και αναβάθμισης του συστήματος, προκειμένου να έρθει σε πλήρη επιχειρησιακή κατάσταση και να μεταφέρεται, όταν και όπου απειλείται η εθνική κυριαρχία της χώρας με την ακτίνα δράσης των 150 χλμ. που διαθέτει.
Ελπίζουμε οι ιθύνοντες να σταθούν επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων. Όχι τώρα που έγινε η βολή, οι πύραυλοι να ξαναμπούν στην αποθήκη! Μόνο έτσι θα δικαιωθούν όλοι εκείνοι οι αξιωματικοί και τα στελέχη της ΠΑ που υπηρέτησαν όλη αυτή την περίοδο στους S-300, αλλά κυρίως ο σμηναγός, Κώστας Ηλιάκης, που θυσιάστηκε, προκειμένου να μην εντοπιστεί η θέση των πυραύλων από τους Τούρκους.
ΠΥΓΜΗ.gr


ΠΗΓΗ : ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ